Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.05.2013.

Ministar Vučić sa pripadnicama Vojske Srbije



Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić posetio je danas pripadnice Vojske Srbije u Reprezentativnom objektu Dobanovci. Tokom susreta, ministar je razgovarao sa pripadnicama sistema odbrane, a potom je izveden prikaz njihove obučenosti u različitim segmentima.

Pripadnice Vojske Srbije ministru su demonstrirale umeća iz oblasti savremenog naoružanja, obuke vodiča pasa, uzgoja i dresure, zatim u oblasti veze i obuke sanitetske službe. Sposobnosti su pokazale i pripadnice Kobri, kao i specijalne brigade.

Ministar Vučić čestitao je svim damama koje su danas, na upečatljiv način, pokazale sposobnosti Vojske Srbije, i iskazao zadovoljstvo i ponos zbog njihovog znanja, stručnosti i obučenosti.

- Broj pripadnica Vojske Srbije iz godine u godinu je sve veći, posebno broj kadetkinja na Vojnoj akademiji. Veoma sam zadovoljan i ponosan na sve ove dame koje su maestralno obavile posao, uz veliku ljubav prema svojoj zemlji, i pokazale da znanjem, stručnošću i obučenošću mogu da se takmiče sa bilo kim i da štite i zaštite svoju zemlju, rekao je ministar i poručio da će vlada dati sve od sebe da položaj žena u Vojsci Srbije, i u celokupnom srpskom društvu, bude jednak kao i položaj muškaraca.

Na pitanje kako je zadovoljan prikazanim sposobnostima pripadnica Kobri, Vučić je napomenuo da će uskoro, u timu zaduženom za njegovu bezbednost, posao obavljati i pripadnica te jedinice. On je, takođe, izrazio uverenje da će Vojska Srbije, naredne godine, dobiti prvu ženu generala, što će označiti novu eru za sve nas.

Na novinarska pitanja o standardu u vojsci, Vučić je naveo da sistem odbrane deli sve što pogađa društvo i da se suočava sa brojnim problemima.

- Očekujem da do kraja godine budu pokrenute nove akcije u vezi sa stambenim zbrinjavanjem vojnih lica. Nadam se da će pametna i mudra politika Srbije, u narednom periodu, omogućiti da i žene u vojsci vide napredak, boljitak i budu još motivisanije. Prema njegovim rečima, Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane čine veliki, odgovoran i ozbiljan sistem koji pravi najmanje problema u zemlji, a u njemu su ljudi koji rade u interesu naroda i zemlje, te je zato obaveza da im se pomogne.

Na pitanje pripadnica sistema odbrane kako će postupati pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na skupovima posvećenim regionalnoj saradnji, na kojima učestvuju predstavnici privremenih kosovskih institucija, ministar Vučić je rekao da će postupati u skladu sa odlukom Vlade Srbije od septembra prošle godine. On je napomenuo da se kosovske snage bezbednosti kao termin prvi put pojavljuju prošle godine i da se u dokumentima ne navode, ali se mogu podvesti pod termin privremene institucije samouprave u Prištini, koji je u upotrebi.

- Sve ćemo učiniti u skladu sa odlukom vlade iz septembra prošle godine. Zna se pod kojim uslovima, zna se na koji način. To ne može da ide kao kosovska vojska ili bilo šta slično, već može da ide kao privremena institucija, ali, ako ne žele da pristanu, onda smo mi protiv toga i ponašaćemo se u skladu sa odlukom vlade, poručio je Vučić i ocenio da je to najbolje i najracionalnije rešenje.

Potpukovnica Mirjana Milenković, zadužena za međunarodnu-vojnu saradnju u Kabinetu načelnika Generalštaba, izjavila je da je sve veći broj devojaka koje biraju vojnički poziv i upisuju se na Vojnu akademiju.

- Nadam se da će ono što smo danas prikazale ovde, bar delimično otkoloniti predrasude da žene nisu predodređene za vojnički posao. Žena u oružanim snagama je sve više, što je delom zasluga njihovog opredeljenja, delom potreba samog sistema odbrane, a delom i potreba zadovoljenja savremenih standarda, rekla je potpukovnica Milenković. Ona je objasnila da standardi predviđaju da u oružanim snagama bude između 10 i 15 odsto pripadnica ženskog pola i ukazala da žena u uniformi ima manje od pet odsto.

- Najvažnije je da pripadnice ženskog pola s ljubavlju i velikom profesioonalnošću biraju ovaj poziv. Nadam se da će se poboljšanjem socijalnog i materijalnog standarda poboljšavati i status pripadnica Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, kako u životnim pitanjima, tako i u napredovanju i usavršavanju, poručila je potpukovnica.

Više od 1000 žena zastupljeno je u svim kategorijama na službi u Ministarstvu odbrane i Vojske Srbije, kao profesionalna vojna lica, a u cilju integrisanja rodne ravnopravnosti u procese reforme sektora bezbednosti.

Značajan doprinos reformi sistema odbrane postignut je izradom i sprovođenjem Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji.

U cilju promovisanja rodne ravnopravnosti u sektoru bezbednosti i zastupljenosti žena u sistemu odbrane, ostvarena je i veoma uspešna saradnja sa međunarodnim institucijama, među kojima su Program UN za razvoj (UNDP), Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, Misija OEBS-a i Projekat NATO Rodna perspektiva: Žene lideri u odbrani.





photoFOTOGALERIJA