Министарство одбране Републике Србије
 
28.04.2013.

Министар Александар Вучић отворио сталну поставку у Конаку кнеза Милоша



Поводом 198 година од подизања Другог српског устанка, на православни празник Цвети, први потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Александар Вучић, отворио је у обновљеном Конаку кнеза Милоша нову сталну поставку.

Пред мноштвом грађана и гостију из јавног, политичког и верског живота, министар Вучић је истакао да је Кнез Милош Обреновић, који је дигао Други српски устанак, стваралац модерне српске државе којим наша земља може да се поноси.
- То је човек који је огромним трудом и радом, некада мачем а некад лукавством, успео да се избори за аутономију Србије а добро је знао колико нам је потребно описмењавање и напредак и колико су нам потребне живе главе.
Министар је истакао да је Обреновић показао умеће врсног дипломате, знање и умешност и да није случајно што се Србија поноси „великим Милошем“.

- Данас када се суочавамо са многим дилемама ја сам сигуран да велика већина народа осећа исте муке и проблеме као и притиске које нам намећу велике силе. Неретко сами, на чистини где ветар брише, ми покушавамо да, користећи нешто Милошевог знања, умећа, али и Милошеве храбрости и одлучности, сачувамо Србију, оно што је наше али и да ојачамо наше зидове добијајући све више пријатеља и савезника с којима желимо да градимо модерну, напредну и просперитетну Србију.

Први потпредседник Владе је рекао да је ова поставка пример како бисмо морали да учимо нашу децу не само историји, већ ономе шта нам је чинити у будућности, и да на делима великог Милоша треба да заснивамо будућност Србије.

У свом обраћању „народном сабору“, коме су присуствовали и министар правде Никола Селаковић и саветник председника Србије Оливер Антић, министар културе Братислав Петковић подсетио је на верски и историјски аспект празника Цвети, када је Христос са својим апостолима ушао у Јерусалим, „што је била и најава тужне недеље страдања али и најава васкрсења“, као и на историјске чињенице везане за Други српски устанак.

Он је подсетио да је зграду Конака, још давне 1831. године, изградио кнез Милош Обреновић.
- Она је ту данас пред вама да сведочи о тешким и херојским данима борбе за независност српске државе, о чијим главним актерима историја још није рекла своју последњу реч, и та борба, неким својим делом, и данас траје.

Први потпредседник Владе Александар Вучић са домаћинима, обишао је комплетну поставку у Конаку кнеза Милоша коју чине две сталне и једна повремена тематска изложба.

У бочним деловима приземља Конака постављена је изложба „Живот у Србији у 19. веку“, која описује живот у српском грађанском и сеоском домаћинству у време Османског царства, док је на спрату изложена стална поставка Милоша Обреновића.
У централном делу приземља, предвиђеном за повремене тематске изложбе, од данас је изложба „Слике српске револуције“, посвећена Првом српском устанку, којим је отпочео процес ослобођења од вишевековне османске владавине и стварања модерне српске државе.

У оквиру овог дела изложени су отисак печата вожда Карађорђа, његов топ изливен у београдској ливници давне 1811. године и позната платна „Збор на Орашцу“ Вељка Станојевића, „Паљење ханова“ Божидара Продановића, „Смрт Карађорђа“ мађарског сликара Тана Мора.

Данашњем догађају свечарски тон, својим наступом, дали су Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Ансамбл „Коло“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА