Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.04.2013.

Ministar Aleksandar Vučić otvorio stalnu postavku u Konaku kneza Miloša



Povodom 198 godina od podizanja Drugog srpskog ustanka, na pravoslavni praznik Cveti, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić, otvorio je u obnovljenom Konaku kneza Miloša novu stalnu postavku.

Pred mnoštvom građana i gostiju iz javnog, političkog i verskog života, ministar Vučić je istakao da je Knez Miloš Obrenović, koji je digao Drugi srpski ustanak, stvaralac moderne srpske države kojim naša zemlja može da se ponosi.
- To je čovek koji je ogromnim trudom i radom, nekada mačem a nekad lukavstvom, uspeo da se izbori za autonomiju Srbije a dobro je znao koliko nam je potrebno opismenjavanje i napredak i koliko su nam potrebne žive glave.
Ministar je istakao da je Obrenović pokazao umeće vrsnog diplomate, znanje i umešnost i da nije slučajno što se Srbija ponosi „velikim Milošem“.

- Danas kada se suočavamo sa mnogim dilemama ja sam siguran da velika većina naroda oseća iste muke i probleme kao i pritiske koje nam nameću velike sile. Neretko sami, na čistini gde vetar briše, mi pokušavamo da, koristeći nešto Miloševog znanja, umeća, ali i Miloševe hrabrosti i odlučnosti, sačuvamo Srbiju, ono što je naše ali i da ojačamo naše zidove dobijajući sve više prijatelja i saveznika s kojima želimo da gradimo modernu, naprednu i prosperitetnu Srbiju.

Prvi potpredsednik Vlade je rekao da je ova postavka primer kako bismo morali da učimo našu decu ne samo istoriji, već onome šta nam je činiti u budućnosti, i da na delima velikog Miloša treba da zasnivamo budućnost Srbije.

U svom obraćanju „narodnom saboru“, kome su prisustvovali i ministar pravde Nikola Selaković i savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, ministar kulture Bratislav Petković podsetio je na verski i istorijski aspekt praznika Cveti, kada je Hristos sa svojim apostolima ušao u Jerusalim, „što je bila i najava tužne nedelje stradanja ali i najava vaskrsenja“, kao i na istorijske činjenice vezane za Drugi srpski ustanak.

On je podsetio da je zgradu Konaka, još davne 1831. godine, izgradio knez Miloš Obrenović.
- Ona je tu danas pred vama da svedoči o teškim i herojskim danima borbe za nezavisnost srpske države, o čijim glavnim akterima istorija još nije rekla svoju poslednju reč, i ta borba, nekim svojim delom, i danas traje.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sa domaćinima, obišao je kompletnu postavku u Konaku kneza Miloša koju čine dve stalne i jedna povremena tematska izložba.

U bočnim delovima prizemlja Konaka postavljena je izložba „Život u Srbiji u 19. veku“, koja opisuje život u srpskom građanskom i seoskom domaćinstvu u vreme Osmanskog carstva, dok je na spratu izložena stalna postavka Miloša Obrenovića.
U centralnom delu prizemlja, predviđenom za povremene tematske izložbe, od danas je izložba „Slike srpske revolucije“, posvećena Prvom srpskom ustanku, kojim je otpočeo proces oslobođenja od viševekovne osmanske vladavine i stvaranja moderne srpske države.

U okviru ovog dela izloženi su otisak pečata vožda Karađorđa, njegov top izliven u beogradskoj livnici davne 1811. godine i poznata platna „Zbor na Orašcu“ Veljka Stanojevića, „Paljenje hanova“ Božidara Prodanovića, „Smrt Karađorđa“ mađarskog slikara Tana Mora.

Današnjem događaju svečarski ton, svojim nastupom, dali su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Ansambl „Kolo“.
photoFOTOGALERIJA