Министарство одбране Републике Србије
 
11.03.2013.

Билатералне одбрамбене консултације са Аустријом



Начелник Управе за међународну војну сарадњу бригадни генерал Љубомир Николић, у оквиру одржавања редовних билатералних одбрамбених консултација, сусрео се у Бечу са начелником Управе за међународну сарадњу Савезног министарства одбране и спорта Републике Аустрије бригадним генералом Петером Форхофером.

Обострано је изражено задовољство нивоом достигнуте сарадње у области одбране и тенденцијом даљег квалитативног унапређења. У прилог томе говори чињеница да су за 2013. годину планиране посете највиших представника Министарства одбране Републике Србије Аустрији и наставак редовних билатералних војно-безбедносних консултација. Констатовано је да су редовне билатералне одбрамбене консултације потврда високог степена разумевања између две земље.

Сарадња у области одбране тежишно се одвија у домену обуке и усавршавања, припреме за учешће у мултинационалним операцијама, војне историје, логистике, АБХО и војне медицине.

Генерал Николић је истакао да је сарадња у области одбране интензивна. Република Србија има највећи број активности са Републиком Аустријом, од земаља које нису чланице НАТО.

Генерал Форхофер је нагаласио да је Република Србија један од најважнијих и најпоузданијих партнера Републике Аустрије. Он је истакао  значај који Аустрија придаје сарадњи у оквиру Заједничке европске безбедносне и одбрамбене политике и регионалној сарадњи.

Након билатералних консултација, бригадни генерали Николић и Форхофер потписали су План билатералне војне сарадње између два министарства одбране за 2013. годину.