Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.03.2013.

Bilateralne odbrambene konsultacije sa Austrijom



Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju brigadni general Ljubomir Nikolić, u okviru održavanja redovnih bilateralnih odbrambenih konsultacija, susreo se u Beču sa načelnikom Uprave za međunarodnu saradnju Saveznog ministarstva odbrane i sporta Republike Austrije brigadnim generalom Peterom Forhoferom.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo nivoom dostignute saradnje u oblasti odbrane i tendencijom daljeg kvalitativnog unapređenja. U prilog tome govori činjenica da su za 2013. godinu planirane posete najviših predstavnika Ministarstva odbrane Republike Srbije Austriji i nastavak redovnih bilateralnih vojno-bezbednosnih konsultacija. Konstatovano je da su redovne bilateralne odbrambene konsultacije potvrda visokog stepena razumevanja između dve zemlje.

Saradnja u oblasti odbrane težišno se odvija u domenu obuke i usavršavanja, pripreme za učešće u multinacionalnim operacijama, vojne istorije, logistike, ABHO i vojne medicine.

General Nikolić je istakao da je saradnja u oblasti odbrane intenzivna. Republika Srbija ima najveći broj aktivnosti sa Republikom Austrijom, od zemalja koje nisu članice NATO.

General Forhofer je nagalasio da je Republika Srbija jedan od najvažnijih i najpouzdanijih partnera Republike Austrije. On je istakao  značaj koji Austrija pridaje saradnji u okviru Zajedničke evropske bezbednosne i odbrambene politike i regionalnoj saradnji.

Nakon bilateralnih konsultacija, brigadni generali Nikolić i Forhofer potpisali su Plan bilateralne vojne saradnje između dva ministarstva odbrane za 2013. godinu.