Министарство одбране Републике Србије
 
27.02.2013.

Сарадња са Норвешком



Начелник Управе за међународну војну сарадњу бригадни генерал Љубомир Николић разговарао је са заменицом начелника Управе за безбедносну политику Министарства одбране Краљевине Норвешке Нином Борген Бакевол.

Током разговора постигнута је обострана сагласност да су прогрес и интензитет сарадње у сталном порасту, што потврђује и недавно заједничко ангажовање припадника Војске Србије и Оружаних снага Краљевине Норвешке у мировној мисији у Чаду.

Бригадни генерал Николић захвалио је Краљевини Норвешкој на дугогодишњем пружању бесповратне помоћи за директно финансирање приоритетних пројеката Владе Србије. Он је оценио да Министарство одбране Републике Србије на Норвешку гледа као на партнера од поверења и да ову посету види као подстицај да се оба министарства још активније укључе у развијање и продубљивање сарадње.

Борген Бакевол нагласила је заинтересованост норвешке стране за интензивирање сарадње у области одбране, с циљем подизања нивоа оперативних способности оружаних снага две земље. Она је потврдила да ће Краљевина Норвешка остати принципијелна када је реч о подршци Србији за приступање Европској унији.

Бакевол је поздравила напоре Министарства одбране за увођење пројектног приступа и оценила да је Краљевина Норвешка изузетно заинтересована да активно ради са Србијом на остварењу неких пројектних идеја које је Министарство одбране Републике Србије представило.

Током састанка усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2013. годину. Тежишне области сарадње са Краљевином Норвешком су војна медицина, реформа високог војног школства, енергетска ефикасност, размена искуства и заједничко ангажовање у МНОп, као и учење на даљину.