Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.02.2013.

Saradnja sa Norveškom



Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju brigadni general Ljubomir Nikolić razgovarao je sa zamenicom načelnika Uprave za bezbednosnu politiku Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške Ninom Borgen Bakevol.

Tokom razgovora postignuta je obostrana saglasnost da su progres i intenzitet saradnje u stalnom porastu, što potvrđuje i nedavno zajedničko angažovanje pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Kraljevine Norveške u mirovnoj misiji u Čadu.

Brigadni general Nikolić zahvalio je Kraljevini Norveškoj na dugogodišnjem pružanju bespovratne pomoći za direktno finansiranje prioritetnih projekata Vlade Srbije. On je ocenio da Ministarstvo odbrane Republike Srbije na Norvešku gleda kao na partnera od poverenja i da ovu posetu vidi kao podsticaj da se oba ministarstva još aktivnije uključe u razvijanje i produbljivanje saradnje.

Borgen Bakevol naglasila je zainteresovanost norveške strane za intenziviranje saradnje u oblasti odbrane, s ciljem podizanja nivoa operativnih sposobnosti oružanih snaga dve zemlje. Ona je potvrdila da će Kraljevina Norveška ostati principijelna kada je reč o podršci Srbiji za pristupanje Evropskoj uniji.

Bakevol je pozdravila napore Ministarstva odbrane za uvođenje projektnog pristupa i ocenila da je Kraljevina Norveška izuzetno zainteresovana da aktivno radi sa Srbijom na ostvarenju nekih projektnih ideja koje je Ministarstvo odbrane Republike Srbije predstavilo.

Tokom sastanka usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2013. godinu. Težišne oblasti saradnje sa Kraljevinom Norveškom su vojna medicina, reforma visokog vojnog školstva, energetska efikasnost, razmena iskustva i zajedničko angažovanje u MNOp, kao i učenje na daljinu.