Министарство одбране Републике Србије
 
01.10.2012.

Обележен Дан резервних војних старешина



Централна свечаност поводом дана Дана Савеза организације резервних војних старешина одржана је 29. и 30. септембра у Смедереву. У оквиру програма положени су венци на Споменик палим ратницима 1912-1918. у парку „Три хероја“ и Споменик погинулим у НАТО агресији и одржан је Технички збор наоружања и опреме Војске Србије, као и радна и свечана седница скупштине СОРВС Србије.

Свечаности у Дому културе, поред домаћина градоначелника Смедерева др Јасне Аврамовић и заменика градоначелника Бранчета Стојановића, присуствовали су изасланик министра одбране, помоћник министра за људске ресурсе Јован Мијаковић, начелник Управе за обавезе одбране пуковник Драгосав Лацковић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Слађан Ристић и председник Савеза резервних војних старешина Ђорђе Маленковић.

Обраћајући се резервним војним стрешинама, помоћник министра за људске ресурсе, Мијаковић је између осталог истакао да савремени токови намеђу другачији начин организовања резервних војних старешина и реализацију програмских задатака у односу на предходне године и да је наш стратегијски спољно-политички циљ Војска која ће имати како активну, тако и пасивну резерву.

- Имајући у виду да сте активан учесник у изради нових програма обуке, имали сте прилике да се уверите да садашња обука професионалних припадника Војске иде новим правцима и има другачији карактер у односу на досадашњи – рекао је Мијаковић и истакао важност оспособљавања свих структура система одбране, као и обавезу подмлађивања чланства овог савеза.

Дан Савеза организације резервних војних старешина, 15. септембар, обележава се у знак сећања на пробој Солунског фронта 1918. и дан када је одржан оснивачки конгрес Удружења резервних војних официра и ратника 1919. године. За првог председника тада је изабран војвода Степа Степановић.