Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.10.2012.

Obeležen Dan rezervnih vojnih starešina



Centralna svečanost povodom dana Dana Saveza organizacije rezervnih vojnih starešina održana je 29. i 30. septembra u Smederevu. U okviru programa položeni su venci na Spomenik palim ratnicima 1912-1918. u parku „Tri heroja“ i Spomenik poginulim u NATO agresiji i održan je Tehnički zbor naoružanja i opreme Vojske Srbije, kao i radna i svečana sednica skupštine SORVS Srbije.

Svečanosti u Domu kulture, pored domaćina gradonačelnika Smedereva dr Jasne Avramović i zamenika gradonačelnika Brančeta Stojanovića, prisustvovali su izaslanik ministra odbrane, pomoćnik ministra za ljudske resurse Jovan Mijaković, načelnik Uprave za obaveze odbrane pukovnik Dragosav Lacković, načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Slađan Ristić i predsednik Saveza rezervnih vojnih starešina Đorđe Malenković.

Obraćajući se rezervnim vojnim strešinama, pomoćnik ministra za ljudske resurse, Mijaković je između ostalog istakao da savremeni tokovi nameđu drugačiji način organizovanja rezervnih vojnih starešina i realizaciju programskih zadataka u odnosu na predhodne godine i da je naš strategijski spoljno-politički cilj Vojska koja će imati kako aktivnu, tako i pasivnu rezervu.

- Imajući u vidu da ste aktivan učesnik u izradi novih programa obuke, imali ste prilike da se uverite da sadašnja obuka profesionalnih pripadnika Vojske ide novim pravcima i ima drugačiji karakter u odnosu na dosadašnji – rekao je Mijaković i istakao važnost osposobljavanja svih struktura sistema odbrane, kao i obavezu podmlađivanja članstva ovog saveza.

Dan Saveza organizacije rezervnih vojnih starešina, 15. septembar, obeležava se u znak sećanja na proboj Solunskog fronta 1918. i dan kada je održan osnivački kongres Udruženja rezervnih vojnih oficira i ratnika 1919. godine. Za prvog predsednika tada je izabran vojvoda Stepa Stepanović.