Министарство одбране Републике Србије
 
01.10.2012.

Посета делегације Министарства одбране и Војске Србије Алжиру



Мешовита делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио генерал-мајор доц. др Данко Јовановић, начелник Управе за логистику (Ј-4) Генералштаба, уједно копредседник српског дела Мешовите комисије за сарадњу у области одбране са ДНР Алжир, боравила је у Алжиру од 23. до 28. септембра 2012. године.

Посета представља још једну потврду успостављања стратешких односа две земље у области одбране, о чему сведочи потписивање Уговора о школовању између Министарства одбране Р. Србије и Министарства националне одбране ДНР Алжир. Наведеним уговором регулише се упућивање најбољих алжирских официра на последипломско усавршавање, нивоа мастер и доктор, у војно-образовним установама Р. Србије у наредном периоду.

Поред тога, разматрани су билатерални односи два министарства одбране, са акцентом на војнообразовној и војноекономској сарадњи, али је заједнички закључено да постоје и потенцијали за интензивирање односа у војно-медицинској, војно-војној и другим областима сарадње од заједничког интереса.

Такође, договорено је да се ускоро реализује посета делегираног министра у Министарству националне одбране ДНР Алжир, Абделмалек Гуенаизије, Републици Србији, ради унапређења сарадње у области одбране.