Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.10.2012.

Poseta delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije Alžiru



Mešovita delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio general-major doc. dr Danko Jovanović, načelnik Uprave za logistiku (J-4) Generalštaba, ujedno kopredsednik srpskog dela Mešovite komisije za saradnju u oblasti odbrane sa DNR Alžir, boravila je u Alžiru od 23. do 28. septembra 2012. godine.

Poseta predstavlja još jednu potvrdu uspostavljanja strateških odnosa dve zemlje u oblasti odbrane, o čemu svedoči potpisivanje Ugovora o školovanju između Ministarstva odbrane R. Srbije i Ministarstva nacionalne odbrane DNR Alžir. Navedenim ugovorom reguliše se upućivanje najboljih alžirskih oficira na poslediplomsko usavršavanje, nivoa master i doktor, u vojno-obrazovnim ustanovama R. Srbije u narednom periodu.

Pored toga, razmatrani su bilateralni odnosi dva ministarstva odbrane, sa akcentom na vojnoobrazovnoj i vojnoekonomskoj saradnji, ali je zajednički zaključeno da postoje i potencijali za intenziviranje odnosa u vojno-medicinskoj, vojno-vojnoj i drugim oblastima saradnje od zajedničkog interesa.

Takođe, dogovoreno je da se uskoro realizuje poseta delegiranog ministra u Ministarstvu nacionalne odbrane DNR Alžir, Abdelmalek Guenaizije, Republici Srbiji, radi unapređenja saradnje u oblasti odbrane.