Министарство одбране Републике Србије
 
09.03.2012.

Представљена књига о борби против биотероризма



У Дому војске данас је представљена књига „Биолошко оружје и нови приступи у борби против биотероризма“, у издању Медија центра „Одбрана“. Осим двојице аутора, потпуковника проф. др Владана Радосављевића и проф. др. Горана Белојевића, о делу, за које је речено да представља значајан допринос теорији борбе против тероризма, али и превентивној медицини уопште, говорили су и начелник Управе за војно здравство, пуковник проф. др Зоран Поповић и један од рецензената проф. др Раденко Димитријевић.

Ова, како је речено, „логична синтеза више научних радова аутора, објављених у домаћим и међународним публикацијама“, садржи бројне нове појмове, дефиниције, класификације, методе и моделе, који бацају ново светло на глобални феномен биотероризма и формулишу нове приступе у борби против ове појаве, усмерене против, пре свих, цивилног становништва, па је, како су аутори истакли, неопходна сарадња војног и цивилног здравственог система, како би њихова виталност била прави одговор на глобалну терористичку претњу.

„Само стално праћење и улагање у клиничку и превентивну медицину и добро опремљен систем, може да се суочи са опасношћу“, истакао је на данашњој промоцији, професор Белојевић, један од аутора књиге која је у конкуренцији за престижну награду града Београда у области науке у 2011. години.