Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.03.2012.

Predstavljena knjiga o borbi protiv bioterorizma



U Domu vojske danas je predstavljena knjiga „Biološko oružje i novi pristupi u borbi protiv bioterorizma“, u izdanju Medija centra „Odbrana“. Osim dvojice autora, potpukovnika prof. dr Vladana Radosavljevića i prof. dr. Gorana Belojevića, o delu, za koje je rečeno da predstavlja značajan doprinos teoriji borbe protiv terorizma, ali i preventivnoj medicini uopšte, govorili su i načelnik Uprave za vojno zdravstvo, pukovnik prof. dr Zoran Popović i jedan od recenzenata prof. dr Radenko Dimitrijević.

Ova, kako je rečeno, „logična sinteza više naučnih radova autora, objavljenih u domaćim i međunarodnim publikacijama“, sadrži brojne nove pojmove, definicije, klasifikacije, metode i modele, koji bacaju novo svetlo na globalni fenomen bioterorizma i formulišu nove pristupe u borbi protiv ove pojave, usmerene protiv, pre svih, civilnog stanovništva, pa je, kako su autori istakli, neophodna saradnja vojnog i civilnog zdravstvenog sistema, kako bi njihova vitalnost bila pravi odgovor na globalnu terorističku pretnju.

„Samo stalno praćenje i ulaganje u kliničku i preventivnu medicinu i dobro opremljen sistem, može da se suoči sa opasnošću“, istakao je na današnjoj promociji, profesor Belojević, jedan od autora knjige koja je u konkurenciji za prestižnu nagradu grada Beograda u oblasti nauke u 2011. godini.