Министарство одбране Републике Србије
 
04.09.2011.

Ваздухопловци Војске Србије у Чешкој Републици



Ваздухопловци Восјке Србије учествују на ЦИАФ 2011 (Czech International Air Fest – Чешки међунардони аеромитинг), највећој овогодишњој манифестацији те врсте у Чешкој Републици која се одржава у граду Храдец Кралове, 120 км од Прага, у суботу и недeљу 3. и 4. септембра.

Пред неколико десетина хиљада посетилаца из Чешке, али и околних земаља, у суботу је у летачком делу програма наступио потпуковник Миодраг Ристић из Техничког опитног центра који је демострирао врхунско умеће пилотирања авионом Ј-22 “Орао”. Овај авион је и ван граница Србије међу поклоницима авијације познат како по атрактивним приказима на аеромитинзима, тако и по посебном изгледу са великим стилизованим знаком Војске Србије на репним површинама и цртежом птице по којој је “Орао” добио име на предњем делу авиона. Наступ потпуковника Ристића, који је по слетању изразио велико задовољство што после двогодишње паузе поново има прилику да лети “Орла” ван граница Србије и на тај начин представља своју земљу, планиран је и за други дан аеромитинга, недељу 4. септембар.

Међу неколико десетина изложених ваздухоплова на тзв. ‘статичном’ делу аеромитинга, посетиоци су могли да виде авион домаће производње Г-4 “Супер галеб” који су у Храдец Кралове долетели пилоти ТОЦ потпуковник Томислав Бећаговић и мајор Горан Савић, као и транспортер “Антонов 26” чија је посада из 138. транспортне ескадриле на челу са мајором Миланом Маловићем угостила у свом авиону немали број радозналих посетилаца и колега из других ваздухопловстава.

Поред земље домаћина Чешке, на ЦИАФ 2011 учествују војни и цивилни ваздухопловци из Словачке, Велике Британије, Немачке, Француске, Пољске, Белгије, Француске, Мађарске, Латвије, САД и Србије.
Делегацују Војске Србије на Чешком међународном аеромитингу предводи начелник штаба команде ВиПВО пуковник Душко Жарковић а поред летачког и техничког особља Техничко-опитног центра и 138. транспортне ескадриле у њој се налазе и по један представник 204. и 98. ваздухопловне бригаде ВиПВО и Министарства oдбране.
photoФОТОГАЛЕРИЈА