Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.09.2011.

Vazduhoplovci Vojske Srbije u Češkoj Republici



Vazduhoplovci Vosjke Srbije učestvuju na CIAF 2011 (Czech International Air Fest – Češki međunardoni aeromiting), najvećoj ovogodišnjoj manifestaciji te vrste u Češkoj Republici koja se održava u gradu Hradec Kralove, 120 km od Praga, u subotu i nedelju 3. i 4. septembra.

Pred nekoliko desetina hiljada posetilaca iz Češke, ali i okolnih zemalja, u subotu je u letačkom delu programa nastupio potpukovnik Miodrag Ristić iz Tehničkog opitnog centra koji je demostrirao vrhunsko umeće pilotiranja avionom J-22 “Orao”. Ovaj avion je i van granica Srbije među poklonicima avijacije poznat kako po atraktivnim prikazima na aeromitinzima, tako i po posebnom izgledu sa velikim stilizovanim znakom Vojske Srbije na repnim površinama i crtežom ptice po kojoj je “Orao” dobio ime na prednjem delu aviona. Nastup potpukovnika Ristića, koji je po sletanju izrazio veliko zadovoljstvo što posle dvogodišnje pauze ponovo ima priliku da leti “Orla” van granica Srbije i na taj način predstavlja svoju zemlju, planiran je i za drugi dan aeromitinga, nedelju 4. septembar.

Među nekoliko desetina izloženih vazduhoplova na tzv. ‘statičnom’ delu aeromitinga, posetioci su mogli da vide avion domaće proizvodnje G-4 “Super galeb” koji su u Hradec Kralove doleteli piloti TOC potpukovnik Tomislav Bećagović i major Goran Savić, kao i transporter “Antonov 26” čija je posada iz 138. transportne eskadrile na čelu sa majorom Milanom Malovićem ugostila u svom avionu nemali broj radoznalih posetilaca i kolega iz drugih vazduhoplovstava.

Pored zemlje domaćina Češke, na CIAF 2011 učestvuju vojni i civilni vazduhoplovci iz Slovačke, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Poljske, Belgije, Francuske, Mađarske, Latvije, SAD i Srbije.
Delegacuju Vojske Srbije na Češkom međunarodnom aeromitingu predvodi načelnik štaba komande ViPVO pukovnik Duško Žarković a pored letačkog i tehničkog osoblja Tehničko-opitnog centra i 138. transportne eskadrile u njoj se nalaze i po jedan predstavnik 204. i 98. vazduhoplovne brigade ViPVO i Ministarstva odbrane.
photoFOTOGALERIJA