Министарство одбране Републике Србије
 
29.12.2010.

Министар одбране и начелник Генералштаба у Краљеву



Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, у пратњи команданта Копнене војске генерал-потпуковника Љубише Диковића, команданта Друге бригаде КоВ бригадног генерала Душана Стојановића, начелника Рашког округа Матије Мијатовића и градоначелника Краљева Љубише Симовића, обишли су данас јединице Војске Србије у гарнизону Краљево које су ангажоване на помоћи пострадалом становништву од земљотреса.

Министар Шутановац и генерал Милетић посету су започели обиласком извођења радова на објектима за смештај 29. логистичког батаљона и 27.механизованог батаљона у краљевачкој касарни “Јован Курсула“, који су након земљотреса претрпели велика оштећења. Министар се упознао са санацијом објеката коју су припадници Друге бригаде започели одмах после земљотреса. Најкритичнија фаза радова је завршена, а коначан завршетак очекује се до 1.јула наредне године.

Министар Шутановац је, у изјави новинарима, рекао да Министарство одбране и Војска Србије завршавају веома успешну годину, али годину коју су обележили
и ванредни догађаји у држави, као што су земљотрес у Краљеву и експлозија у фабрици "Слобода" у Чачку.

-Данас помажемо локалном становништву у Краљеву тако што учествујемо у рашћишћавању оштећених објеката, а већ сутра ћемо учествовати у изградњи Краљева, рекао је министар Шутановац додајући да су велике штете нанете не само на цивилним већ и на војним објектима. Он се захвалио локалној самоуправи што је на адекватан начин прихватила Војску и поносан је на припаднике Друге бригаде КоВ којима је у акцији “Вечерњих новости“ додељена Златна плакета за колективни подвиг године.

Mинистар Шутановац је рекао да војска даноноћно ради на простору Бродарева, где је постављен понтонски мост, јер постоји могућност да река Лим убрза свој ток и угрози оне који прелазе мост или живе у његовој близини.

- Припадници Војске Србије морају да сваки минут буду уз мост како река не би променила ток и угрозила животе људи поред моста“, нагласио је министар и подсетио да су припадници Друге бригаде били ангажовани и на простору Санџака, "где смо спајали путевима оно што што вековима није било спојено“. Такође, изградили смо више мостова на југу Србије, додао је Шутановац.

Осврћући се на експлозију у „Слободи“ у Чачку, министар је нагласио да ће истражни органи дати коначан суд о томе шта се догодило у фабрици наглашавајући да ће Министарство одбране и државни органи помоћи обнову фабрике.

Начелник Генералштаба ВС генерал Милоје Милетић је рекао да је, доношењем нових стратешких докумената, Војска добила нову мисију, задатак подршке цивилним властима у извршавању различитих задатака, коју је ове године имала више пута прилику да потврди у поплавама и земљотресу.

"Сигурно је да ће Војска Србије и у наредном периоду, уколико буде било потребе за сличним анагжовањем, радити на томе, а ми ћемо морати озбиљније да радимо на изградњи способности за извршавање оваквих задатака", рекао је Милетић.

Градоначелник Краљева Љубиша Симовић захвалио се припадницима Министарства одбране на помоћи коју војска пружа грађанима и навео да се тренутно ради на рушењу оштећених објеката како би се поставили нови темељи за изградњу монтажних кућа.

Министар Шутановац обишао је кућу Мирољуба Петровића из краљевачког насеља „Јарчујак“ коме су припадници Друге бригаде пружили помоћ у санацији оштећене куће. Власник куће захвалио се том приликом припадницима Војске што су први пристигли у помоћ , срушили оштећену кућу и сада раде на монтажи нове куће. У наставку посете, министар одбране са сарадницима обишао је припаднике Војске који изводе радове на рушењу зграде Завода за јавно здравље у Краљеву. У наредном периоду тежишни задатак Друге бригаде биће рушење најоштећенијих објеката. Од 524 кућа, које су за сада предвиђене за рушење, планирано је да припадници 210.инжињеријског батаљона обаве рушење 200 објеката.

Министар Шутановац је у Скупштини града Краљева разговарао са градоначелником Љубишом Симовићем.
photoФОТОГАЛЕРИЈА