Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.12.2010.

Ministar odbrane i načelnik Generalštaba u Kraljevu



Ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, u pratnji komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Ljubiše Dikovića, komandanta Druge brigade KoV brigadnog generala Dušana Stojanovića, načelnika Raškog okruga Matije Mijatovića i gradonačelnika Kraljeva Ljubiše Simovića, obišli su danas jedinice Vojske Srbije u garnizonu Kraljevo koje su angažovane na pomoći postradalom stanovništvu od zemljotresa.

Ministar Šutanovac i general Miletić posetu su započeli obilaskom izvođenja radova na objektima za smeštaj 29. logističkog bataljona i 27.mehanizovanog bataljona u kraljevačkoj kasarni “Jovan Kursula“, koji su nakon zemljotresa pretrpeli velika oštećenja. Ministar se upoznao sa sanacijom objekata koju su pripadnici Druge brigade započeli odmah posle zemljotresa. Najkritičnija faza radova je završena, a konačan završetak očekuje se do 1.jula naredne godine.

Ministar Šutanovac je, u izjavi novinarima, rekao da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije završavaju veoma uspešnu godinu, ali godinu koju su obeležili
i vanredni događaji u državi, kao što su zemljotres u Kraljevu i eksplozija u fabrici "Sloboda" u Čačku.

-Danas pomažemo lokalnom stanovništvu u Kraljevu tako što učestvujemo u rašćišćavanju oštećenih objekata, a već sutra ćemo učestvovati u izgradnji Kraljeva, rekao je ministar Šutanovac dodajući da su velike štete nanete ne samo na civilnim već i na vojnim objektima. On se zahvalio lokalnoj samoupravi što je na adekvatan način prihvatila Vojsku i ponosan je na pripadnike Druge brigade KoV kojima je u akciji “Večernjih novosti“ dodeljena Zlatna plaketa za kolektivni podvig godine.

Ministar Šutanovac je rekao da vojska danonoćno radi na prostoru Brodareva, gde je postavljen pontonski most, jer postoji mogućnost da reka Lim ubrza svoj tok i ugrozi one koji prelaze most ili žive u njegovoj blizini.

- Pripadnici Vojske Srbije moraju da svaki minut budu uz most kako reka ne bi promenila tok i ugrozila živote ljudi pored mosta“, naglasio je ministar i podsetio da su pripadnici Druge brigade bili angažovani i na prostoru Sandžaka, "gde smo spajali putevima ono što što vekovima nije bilo spojeno“. Takođe, izgradili smo više mostova na jugu Srbije, dodao je Šutanovac.

Osvrćući se na eksploziju u „Slobodi“ u Čačku, ministar je naglasio da će istražni organi dati konačan sud o tome šta se dogodilo u fabrici naglašavajući da će Ministarstvo odbrane i državni organi pomoći obnovu fabrike.

Načelnik Generalštaba VS general Miloje Miletić je rekao da je, donošenjem novih strateških dokumenata, Vojska dobila novu misiju, zadatak podrške civilnim vlastima u izvršavanju različitih zadataka, koju je ove godine imala više puta priliku da potvrdi u poplavama i zemljotresu.

"Sigurno je da će Vojska Srbije i u narednom periodu, ukoliko bude bilo potrebe za sličnim anagžovanjem, raditi na tome, a mi ćemo morati ozbiljnije da radimo na izgradnji sposobnosti za izvršavanje ovakvih zadataka", rekao je Miletić.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović zahvalio se pripadnicima Ministarstva odbrane na pomoći koju vojska pruža građanima i naveo da se trenutno radi na rušenju oštećenih objekata kako bi se postavili novi temelji za izgradnju montažnih kuća.

Ministar Šutanovac obišao je kuću Miroljuba Petrovića iz kraljevačkog naselja „Jarčujak“ kome su pripadnici Druge brigade pružili pomoć u sanaciji oštećene kuće. Vlasnik kuće zahvalio se tom prilikom pripadnicima Vojske što su prvi pristigli u pomoć , srušili oštećenu kuću i sada rade na montaži nove kuće. U nastavku posete, ministar odbrane sa saradnicima obišao je pripadnike Vojske koji izvode radove na rušenju zgrade Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu. U narednom periodu težišni zadatak Druge brigade biće rušenje najoštećenijih objekata. Od 524 kuća, koje su za sada predviđene za rušenje, planirano je da pripadnici 210.inžinjerijskog bataljona obave rušenje 200 objekata.

Ministar Šutanovac je u Skupštini grada Kraljeva razgovarao sa gradonačelnikom Ljubišom Simovićem.
photoFOTOGALERIJA