Министарство одбране Републике Србије
 
18.04.2024.

Састанак помоћника министра Бандића са амбасадором Аустрије Ебнером



Вршилац дужности помоћника министра одбране за политику одбране Предраг Бандић састао се данас са амбасадором Републике Аустрије у Београду Кристијаном Ебнером.

Том приликом, помоћник министра Бандић нагласио је да је Република Србија у потпуности посвећена војној неутралности и додао да ће Министарство одбране наставити да води балансирану политику одбране, радећи на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа у области одбране са партнерским државама и међународним организацијама, у складу са националним интересима и спољнополитичким приоритетима.

Он је посебно истакао да гласање за чланство тзв. Косова у Савету Европе представља грубо нарушавање суверенитета и територијалне целовитости Републике Србије, као пуноправне чланице УН и Савету Европе, супротно мисији и циљевима тих међународних институција. Помоћник министра Бандић додао је да ће се тиме створити још дубљи, могуће и сасвим непремостиви јаз у дијалогу Београда и Приштине.

Република Србија, како је нагласио, противи се усвајању посебних резолуција у Генералној скупштини УН о обележавању појединачних геноцида, чиме би довело до деградирања достојанства и једнакости жртава.

Амбасадор Ебнер сагласио се да је сарадња два министарства одбране на изузетном нивоу и пренео очекивање да ће се сарадња у будућности додатно унапредити. Он је нагласио је да је Република Србија веома важан партнер Републике Аустрије на Западном Балкану, посебно истичући значај Републике Србије у области безбедности за ЕУ и Републику Аустрију. У вези са учешћем у мисији КФОР, амбасадор Ебнер потврдио је да Република Аустрија смањује бројност свог контингента, али је нагласио да интересовање Републике Аустрије за стабилност на Западном Балкану није смањено.

Након састанка, начелник Одељења за билатералну сарадњу Управе за међународну војну сарадњу пуковник Горан Тимотијевић и изасланик одбране Републике Аустрије у Београду пуковник Кристијан Смутек потписали су План билатералне војне сарадње између Републике Србије и Републике Аустрије за 2024. годину.
photoФОТОГАЛЕРИЈА