Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.04.2024.

Sastanak pomoćnika ministra Bandića sa ambasadorom Austrije Ebnerom



Vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić sastao se danas sa ambasadorom Republike Austrije u Beogradu Kristijanom Ebnerom.

Tom prilikom, pomoćnik ministra Bandić naglasio je da je Republika Srbija u potpunosti posvećena vojnoj neutralnosti i dodao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da vodi balansiranu politiku odbrane, radeći na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa partnerskim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

On je posebno istakao da glasanje za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope predstavlja grubo narušavanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti Republike Srbije, kao punopravne članice UN i Savetu Evrope, suprotno misiji i ciljevima tih međunarodnih institucija. Pomoćnik ministra Bandić dodao je da će se time stvoriti još dublji, moguće i sasvim nepremostivi jaz u dijalogu Beograda i Prištine.

Republika Srbija, kako je naglasio, protivi se usvajanju posebnih rezolucija u Generalnoj skupštini UN o obeležavanju pojedinačnih genocida, čime bi dovelo do degradiranja dostojanstva i jednakosti žrtava.

Ambasador Ebner saglasio se da je saradnja dva ministarstva odbrane na izuzetnom nivou i preneo očekivanje da će se saradnja u budućnosti dodatno unaprediti. On je naglasio je da je Republika Srbija veoma važan partner Republike Austrije na Zapadnom Balkanu, posebno ističući značaj Republike Srbije u oblasti bezbednosti za EU i Republiku Austriju. U vezi sa učešćem u misiji KFOR, ambasador Ebner potvrdio je da Republika Austrija smanjuje brojnost svog kontingenta, ali je naglasio da interesovanje Republike Austrije za stabilnost na Zapadnom Balkanu nije smanjeno.

Nakon sastanka, načelnik Odeljenja za bilateralnu saradnju Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Goran Timotijević i izaslanik odbrane Republike Austrije u Beogradu pukovnik Kristijan Smutek potpisali su Plan bilateralne vojne saradnje između Republike Srbije i Republike Austrije za 2024. godinu.
photoFOTOGALERIJA