Министарство одбране Републике Србије
 
17.04.2024.

Министар одбране и начелник Генералштаба обишли снаге Војске Србије на вежби на Пештеру



Министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су данас снаге Војске Србије које на привременом полигону „Пештер“ реализују тактичка увежбавања у оквиру Здружене тактичке вежбе с бојевим гађањем „Вихор 2024“.

Вежба „Вихор 2024“ изводи се на основу директиве председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, с циљем даљег унапређења обучености и оспособљености команди и јединица Војске Србије за решавање тактичких и ватрених задатака током припреме и извођења борбених операција.

Министар Вучевић уверио се да је војска спремна да извршава задатке у свим временским условима и поручио да је веома поносан на све припаднике Војске Србије и захвалан на свему што раде сваког дана, недеље, месеца и сваке године, чувајући отаџбину Србију.

- Надам се да ћемо бити у прилици и да ће нам временске прилике дозволити да у петак видимо оно што су припадници Војске Србије спремали да прикажу, као део оспособљености и свега чиме располажу. Први пут ће бити приказани многи системи. Више од 2.000 припадника Војске Србије, више од 500 система наоружања, међу којима има и оних најсложенијих, најбитнијих, најскупљих, најубојитијих. Нешто што до сада није виђено – рекао је министар одбране и захвалио начелнику Генералштаба и својим сарадницима на свему што су свакодневно радили.

Министар Вучевић поручио је грађанима Србије да мирно спавају, да Војска Србије чува нашу отаџбину, а онима који нису добронамерни према нашој држави да нас заобиђу, јер је, како је нагласио министар одбране, то у њиховом интересу.

Начелник Генералштаба Војске Србије истакао је да се реализација садржаја на Пештеру одвија плански и организовано, узимајући у обзир временске услове.

- Из свега извлачимо поуку. Анализирамо, у доктринарном смислу биће нових решења која ће се у будућности наћи пред Војском Србије, не само када говоримо о оспособљавању, него и о изградњи способности. Изразио бих задовољство и понос на оно што је ова, условно речено, тактичка група на Пештеру до сада реализовала и надам се да ће временске прилике у петак омогућити да прикажемо све што смо у планском процесу и замислили – рекао је генерал Мојсиловић.

Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић нагласио је да су на вежби имали прилику да, у прилично отежаним временским условима, тестирају најновије системе технике, посебно беспилотне летелице разних врста, извиђачке и килер дронове најновије генерације.

- Задовољни смо. Техника је испунила очекивано, али и људство које је имало мало времена да се на њој обучи. Веома драгоцена искуства су стечена у интеграцији најновијих командно-извиђачких система беспилотних летелица, земаљских беспосадних платформи и остале технике у оваквим временским условима – истакао је помоћник министра Милорадовић.

На вежби учествују копнена и ваздухопловна компонента наше војске и специјалне снаге, а према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива једна је од највећих и најсвеобухватнијих које је Војска Србије извела.

Међу средствима која учествују на вежби су тенкови М-84 и Т-72М, борбена оклопна возила БОВ ОТ, „Милош“, „Лазар-3”, MRAP, самоходна хаубица 155 мм „Нора-Б52”, модернизовани и дигитализовани вишецевни лансери ракета „огањ“ и возила „хамви“.

На вежби су ангажовани и авиони „МиГ-29“, модернизовани „Орао“, „Супер Галеб Г-4“, хеликоптери „Ми-35М“, „Ми-17“, „Х-145М“, „Гама” и транспортни авиони CASA C-295 и Ан-26.

Такође, учествују и даљински пилотирани ваздухоплови CH-95, противваздухопловни системи ФК-3, ПАСАРС и „ПАНЦИР-С1”, као и системи за детекцију и ометање беспилотних ваздухоплова „Репелент”.

Вежба „Вихор 2024“ је, између осталог, прилика да се прикаже рад модернизованих средстава и средстава у развоју, међу којима су и извиђачка беспилотна летелица „пегаз“, дрон малог домета „врабац“, наоружана беспилотна летелица кратког долета „сенка”, килер дрон „осица”, наоружани дрон „обад“, као и наоружани мини квадрикоптер „комарац“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.04.2024
mp4 (146,67 MB)
Изјава министра Вучевића
17.04.2024
mp4 (121,33 MB)
Изјава генерала Мојсиловића
17.04.2024
mp4 (85,55 MB)
Изјава помоћника министра Милорадовића
17.04.2024
mp4 (94,01 MB)
Обилазак