Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.04.2024.

Ministar odbrane i načelnik Generalštaba obišli snage Vojske Srbije na vežbi na Pešteru



Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su danas snage Vojske Srbije koje na privremenom poligonu „Pešter“ realizuju taktička uvežbavanja u okviru Združene taktičke vežbe s bojevim gađanjem „Vihor 2024“.

Vežba „Vihor 2024“ izvodi se na osnovu direktive predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, s ciljem daljeg unapređenja obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica Vojske Srbije za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbenih operacija.

Ministar Vučević uverio se da je vojska spremna da izvršava zadatke u svim vremenskim uslovima i poručio da je veoma ponosan na sve pripadnike Vojske Srbije i zahvalan na svemu što rade svakog dana, nedelje, meseca i svake godine, čuvajući otadžbinu Srbiju.

- Nadam se da ćemo biti u prilici i da će nam vremenske prilike dozvoliti da u petak vidimo ono što su pripadnici Vojske Srbije spremali da prikažu, kao deo osposobljenosti i svega čime raspolažu. Prvi put će biti prikazani mnogi sistemi. Više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije, više od 500 sistema naoružanja, među kojima ima i onih najsloženijih, najbitnijih, najskupljih, najubojitijih. Nešto što do sada nije viđeno – rekao je ministar odbrane i zahvalio načelniku Generalštaba i svojim saradnicima na svemu što su svakodnevno radili.

Ministar Vučević poručio je građanima Srbije da mirno spavaju, da Vojska Srbije čuva našu otadžbinu, a onima koji nisu dobronamerni prema našoj državi da nas zaobiđu, jer je, kako je naglasio ministar odbrane, to u njihovom interesu.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije istakao je da se realizacija sadržaja na Pešteru odvija planski i organizovano, uzimajući u obzir vremenske uslove.

- Iz svega izvlačimo pouku. Analiziramo, u doktrinarnom smislu biće novih rešenja koja će se u budućnosti naći pred Vojskom Srbije, ne samo kada govorimo o osposobljavanju, nego i o izgradnji sposobnosti. Izrazio bih zadovoljstvo i ponos na ono što je ova, uslovno rečeno, taktička grupa na Pešteru do sada realizovala i nadam se da će vremenske prilike u petak omogućiti da prikažemo sve što smo u planskom procesu i zamislili – rekao je general Mojsilović.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović naglasio je da su na vežbi imali priliku da, u prilično otežanim vremenskim uslovima, testiraju najnovije sisteme tehnike, posebno bespilotne letelice raznih vrsta, izviđačke i kiler dronove najnovije generacije.

- Zadovoljni smo. Tehnika je ispunila očekivano, ali i ljudstvo koje je imalo malo vremena da se na njoj obuči. Veoma dragocena iskustva su stečena u integraciji najnovijih komandno-izviđačkih sistema bespilotnih letelica, zemaljskih besposadnih platformi i ostale tehnike u ovakvim vremenskim uslovima – istakao je pomoćnik ministra Miloradović.

Na vežbi učestvuju kopnena i vazduhoplovna komponenta naše vojske i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela.

Među sredstvima koja učestvuju na vežbi su tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, „Miloš“, „Lazar-3”, MRAP, samohodna haubica 155 mm „Nora-B52”, modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa „oganj“ i vozila „hamvi“.

Na vežbi su angažovani i avioni „MiG-29“, modernizovani „Orao“, „Super Galeb G-4“, helikopteri „Mi-35M“, „Mi-17“, „H-145M“, „Gama” i transportni avioni CASA C-295 i An-26.

Takođe, učestvuju i daljinski pilotirani vazduhoplovi CH-95, protivvazduhoplovni sistemi FK-3, PASARS i „PANCIR-S1”, kao i sistemi za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova „Repelent”.

Vežba „Vihor 2024“ je, između ostalog, prilika da se prikaže rad modernizovanih sredstava i sredstava u razvoju, među kojima su i izviđačka bespilotna letelica „pegaz“, dron malog dometa „vrabac“, naoružana bespilotna letelica kratkog doleta „senka”, kiler dron „osica”, naoružani dron „obad“, kao i naoružani mini kvadrikopter „komarac“.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
17.04.2024
mp4 (146,67 MB)
Izjava ministra Vučevića
17.04.2024
mp4 (121,33 MB)
Izjava generala Mojsilovića
17.04.2024
mp4 (85,55 MB)
Izjava pomoćnika ministra Miloradovića
17.04.2024
mp4 (94,01 MB)
Obilazak