Министарство одбране Републике Србије
 
14.04.2024.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије на обележавању годишњице погибије потпоручника Леовца у Пљевљима



Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је данас, у пљеваљском селу Тикова у Црној Гори, венац на гроб потпоручника Предрага Леовца, који је погинуо током борбених дејстава на Косову и Метохији у борби против албанских терориста на данашњи дан 1999. године на Кошарама.

Делегацију је предводио начелник Управе за односе са јавношћу бригадни генерал доц. др Михаило Зоговић, а чинили су је секретар Министарства одбране пуковник Небојша Николић, Никола Бањац и Миле Росић из кабинета министра одбране и потпредседника Владе, потпоручник Саша Радојевић, заменик командира карауле Кошаре и саборац, и изасланик одбране Републике Србије у Црној Гори потпуковник Владимир Тешић.

Том приликом, генерал Зоговић пренео је породици Леовац поздраве министра одбране Милоша Вучевића и у његово име уручио Златну плакету Министарства одбране оцу хероја са Кошара, Милу, а бајонет са посветом брату Павлу.

Данас одајемо почаст Обилићу нашега времена потпоручнику Предрагу Пеђи Леовцу, истакао је генерал Зоговић обраћајући се окупљенима, јунаку који је свој живот принео на олтар отаџбине и олтар слободе свога народа и стао у бесмртни строј наших предака, међу највеће јунаке нашега рода који су војевали за слободу. Он је подсетио да се пре 25 година, на данашњи дан,  извршавајући војничку дужност храбро и честито на Кошарама, Пеђа Леовац витешки борио и у тој борби дао свој живот бранећи оно што је најсветије - свој род и земљу својих предака.

Венце крај вечне куће хероја са Кошара положили су и чланови породице Леовац, пријатељи и грађани окупљени у културном центру „Предраг Пеђа Леовац“ у Пљевљима, саборци и представници општине Пљевља.

Саборци окупљени у удружење бораца, уручили су официрску сабљу породици Леовац.

Породица Леовац изразила је захвалност свима који негују и чувају успомену на њиховог сина и његову храброст и чине да његово име не прекрије вео заборава.

Предраг (Мила) Леовац, потпоручник Војске Југославије, рођен је 20. децембра 1975. године у Пљевљима у Црној Гори. Завршио је Војну академију Копнене војске, смер пешадија. У току борбених дејстава на Косову и Метохији, потпоручник Леовац био је у саставу 53. граничног батаљона, на дужности командира вода. Погинуо је у борби против албанских терориста 14. априла 1999. године, у рејону села Кошаре код Ђаковице. Одликован је Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена. Улица у Пљевљима у којој живи породица Леовац носи име Предрага Пеђе Леовца.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.04.2024
mp4 (142,91 MB)
Oбележавањe годишњице погибије потпоручника Леовца у Пљевљима