Министарство одбране Републике Србије
 
13.04.2024.

Извиђачи из Панчева посетили Војну академију



Удружење  „Ветерани 72. специјалне бригаде“ и извиђачи из Извиђачких одреда „Црне Роде“ и „Јаношик“ из Панчева имали су данас прилику да истраже живот и рад на Војној академији и упознају се са предностима које нуди школовање у војним школама.

Поред презентовања наставних планова и програма војних школа посетиоцима је организован и обилазак дела наставних, спортских и културних капацитета. Сагледавањем различитих аспеката војног образовања, гости су данашњом посетом кроз интерактивне садржаје и дружење са кадетима Војне акадимије, ученицима Војне гимназије и Средње стручне војне школе „1300 каплара“ додатно обогатили своја знања и искуства.

Обилазак спомен собе Војне академије, која чува 174 године дугу традицију, био је први корак у упознавању ове војне високошколске институције. У кабинету топографије и географије приказане су вештине и способности које будући официри и подофицири стичу кроз образовни процес употребом савремених наставних средстава. Представљањем капацитета за бављење спортом у Спортском центру гостима је приказан значај физичке спремности и тимског духа.

У средишту пажње и најзанимљивији део посете био је приказ рада извиђачке секције и секције стрељаштва. Кроз израду шатора од шатроских крила, паковања шатроских крила и везивања чворова млади извиђачи су имали прилику да осете једанствену повезаност са војничким животом и упореде га са радом у својим Одредима. Приказ рада стрељачке секције пружио је увид у завидну обученост кадета и ученика у гађању ваздушним наоружањем.

Ова заједничка активност не само да је омогућила посетиоцима да осете део свакодневице на Војној академији, већ и означила почетак успешне срадње.
photoФОТОГАЛЕРИЈА