Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.04.2024.

Izviđači iz Pančeva posetili Vojnu akademijuUdruženje  „Veterani 72. specijalne brigade“ i izviđači iz Izviđačkih odreda „Crne Rode“ i „Janošik“ iz Pančeva imali su danas priliku da istraže život i rad na Vojnoj akademiji i upoznaju se sa prednostima koje nudi školovanje u vojnim školama.

Pored prezentovanja nastavnih planova i programa vojnih škola posetiocima je organizovan i obilazak dela nastavnih, sportskih i kulturnih kapaciteta. Sagledavanjem različitih aspekata vojnog obrazovanja, gosti su današnjom posetom kroz interaktivne sadržaje i druženje sa kadetima Vojne akadimije, učenicima Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“ dodatno obogatili svoja znanja i iskustva.

Obilazak spomen sobe Vojne akademije, koja čuva 174 godine dugu tradiciju, bio je prvi korak u upoznavanju ove vojne visokoškolske institucije. U kabinetu topografije i geografije prikazane su veštine i sposobnosti koje budući oficiri i podoficiri stiču kroz obrazovni proces upotrebom savremenih nastavnih sredstava. Predstavljanjem kapaciteta za bavljenje sportom u Sportskom centru gostima je prikazan značaj fizičke spremnosti i timskog duha.

U središtu pažnje i najzanimljiviji deo posete bio je prikaz rada izviđačke sekcije i sekcije streljaštva. Kroz izradu šatora od šatroskih krila, pakovanja šatroskih krila i vezivanja čvorova mladi izviđači su imali priliku da osete jedanstvenu povezanost sa vojničkim životom i uporede ga sa radom u svojim Odredima. Prikaz rada streljačke sekcije pružio je uvid u zavidnu obučenost kadeta i učenika u gađanju vazdušnim naoružanjem.

Ova zajednička aktivnost ne samo da je omogućila posetiocima da osete deo svakodnevice na Vojnoj akademiji, već i označila početak uspešne sradnje.
photoFOTOGALERIJA