Министарство одбране Републике Србије
 
09.04.2024.

Помоћник министра Бандић на састанку политичких директора Централноевропске одбрамбене сарадње у проширеном формату



Вршилац дужности помоћника министра одбране за политику одбране Предраг Бандић учествовао је на састанку политичких директора Централноевропске одбрамбене сарадње у проширеном формату са Вишеградском групом и Западним Балканом, одржаном у Балатону у Мађарској.

Током састанка било је речи о приоритетима и активностима мађарског председавања Централноевропском одбрамбеном сарадњом у овој години, као и о тренутним безбедносним изазовима на простору Западног Балкана и европским и евроатлантским перспективама региона.

Већина учесника изразила је забринутост због застоја у европским интеграцијама региона и истакла потребу да се она у најскоријем року убрза, као и да је тим процесима неопходна већа динамика, посебно имајући у виду актуелне светске сукобе и потребу за очувањем мира и стабилности у Европи.

Мађарска, која преузима председавање Европском унијом у другој половини 2024. године, дефинисала је календар активности Централноевропске одбрамбене сарадње, који рефлектује стварне потребе региона за сарадњом.

Општи закључак састанка је да се овај формат сусрета показао као веома успешан у погледу размене мишљења о важним питањима из области безбедности и одбране, као и да би у наредном периоду требало размишљати о даљем унапређењу сарадње и правцима заједничког деловања.

На маргинама састанка, одржан је и састанак политичких директора „Кремс” формата, током којег је потписан заједнички документ којим су обухваћене активности сарадње држава региона и Републике Аустрије за 2024. годину.
photoФОТОГАЛЕРИЈА