Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.04.2024.

Pomoćnik ministra Bandić na sastanku političkih direktora Centralnoevropske odbrambene saradnje u proširenom formatu



Vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić učestvovao je na sastanku političkih direktora Centralnoevropske odbrambene saradnje u proširenom formatu sa Višegradskom grupom i Zapadnim Balkanom, održanom u Balatonu u Mađarskoj.

Tokom sastanka bilo je reči o prioritetima i aktivnostima mađarskog predsedavanja Centralnoevropskom odbrambenom saradnjom u ovoj godini, kao i o trenutnim bezbednosnim izazovima na prostoru Zapadnog Balkana i evropskim i evroatlantskim perspektivama regiona.

Većina učesnika izrazila je zabrinutost zbog zastoja u evropskim integracijama regiona i istakla potrebu da se ona u najskorijem roku ubrza, kao i da je tim procesima neophodna veća dinamika, posebno imajući u vidu aktuelne svetske sukobe i potrebu za očuvanjem mira i stabilnosti u Evropi.

Mađarska, koja preuzima predsedavanje Evropskom unijom u drugoj polovini 2024. godine, definisala je kalendar aktivnosti Centralnoevropske odbrambene saradnje, koji reflektuje stvarne potrebe regiona za saradnjom.

Opšti zaključak sastanka je da se ovaj format susreta pokazao kao veoma uspešan u pogledu razmene mišljenja o važnim pitanjima iz oblasti bezbednosti i odbrane, kao i da bi u narednom periodu trebalo razmišljati o daljem unapređenju saradnje i pravcima zajedničkog delovanja.

Na marginama sastanka, održan je i sastanak političkih direktora „Krems” formata, tokom kojeg je potpisan zajednički dokument kojim su obuhvaćene aktivnosti saradnje država regiona i Republike Austrije za 2024. godinu.
photoFOTOGALERIJA