Министарство одбране Републике Србије
 
18.03.2024.

Обележен Дан Војне академије



Свечаност поводом прославе Дана Војне академије - 18. марта одржана је данас у касарни „Генерал Јован Мишковић“ у Београду.

Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић и начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба бригадни генерал Мухарем Фазлић.

Честитке поводом Дана Војне академије упутили су потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Обраћајући се присутнима, државни секретар Старовић најпре је честитао Дан Војне академије кадетима.

- Посматрајући сада ову младост, овај строј Војне академије, сигурне погледе наших кадета и ученика, будућност наше војске и наше државе, сигуран сам да наши преци не жале што су газили дугим и трновитим путем слободе осветљеним најузвишенијим вредностима, јер они и данас живе у Војној академији. Током пуне 174 године свога постојања Војна академија је неговала сећање на своје великане, али изнова стварала и нове генерације официра, часне људе, војсковође који су својим знањем, својом моралном снагом и војничком чврстином били ослонац своме народу и својој држави – рекао је државни секретар Старовић.

Он је истакао да се Војна академија непрекидно развијала и прилагођавала актуелним и будућим потребама.

- Она је институција од стратегијског значаја, јер опстанак и развој државе Србије зависиће од нивоа знања будућих официра и њихових способности да једнога дана буду творци таквих стратегија и доктрина које ће нам обезбедити победу. Победу у миру којег прижељкујемо и ценимо и волимо више од свега, али и победу у могућем рату, обично наметнутом и неправедном када је наша слободна и слободарска Србија у питању – нагласио је државни секретар Старовић.

Том приликом, државни секретар рекао је да је Министарство одбране подржало многе предлоге Војне академије и иницијативе Универзитета одбране и да је настављено са значајним улагањима у унапређење инфраструктуре неопходне за живот и рад кадета и припадника Војне академије.

Државни секретар Старовић рекао је да ће Министарство одбране подржати и планирано организационо уређење Војне академије према видовско-родовском принципу, ради бољег војничког функционисања.

- Помоћи ћемо да се препознају и изузетност наставничког позива и командирског рада на Војној академији, као и значај научно-истраживачке и издавачке делатности у функцији одбране. Обезбедићемо све што је потребно за стварање будућих официра, без којих нема ни одвраћања, ни одбране, ни победе, ни војске, ни државе. Само јака војска је гарант нашег опстанка и развоја на балканској ветрометини – рекао је државни секретар Старовић истакавши да су кадети достојни богатог наслеђа војног образовања које обавезује.

Он је рекао да бити припадник Војне академије представља част и да је част највећа имовина.

- Када се једном стекне не може вам је нико други одузети, не може је продати, нити присвојити. Зато користим ову прилику да још једном са овог историјски важног места позовем све младиће и девојке које негују љубав према униформи и својој војсци, којима је Србија у срцу, да конкуришу за упис у Војну академију и средње војне школе и постану део овог поносног строја. Живела Војска Србије, живела Србија – рекао је државни секретар Старовић.

Начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић рекао је да институције са славном традицијом, чије се историјско трајање протеже кроз векове, имају акумулирано и драгоцено искуство прослављања својих празника.

- Ове године Дан Војне академије обележавамо у сусрет великог јубилеја који нас очекује за тачно годину дана, када ћемо обележити 175 година њеног постојања и рада. Годишњице и војничке свечаности увек су прилика да сумирамо резултате рада у претходних годину дана. Захваљујући пожртвовању, преданости и посвећености већине вас који сте данас овде, Војна академија је по много чему боља, квалитетнија и ефикаснија него што је то била на данашњи дан прошлог марта – рекао је пуковник Благојевић.

Према његовим речима, Војна академија је у претходном периоду остварила запажене резултате.

- У протеклих годину дана успели смо да унапредимо услове рада и школовања значајним инфраструктурним улагањима у објекте Војне академије, као и улагањем у нову и савремену војну опрему, на чему смо изузетно захвални Министарству одбране. Војна академија је у претходних годину дана оснажила своје суштинске везе са нашом војском, не само тако што смо успели да нашој војсци одшколујемо већи број најмлађих официра, већ и тиме што смо Војну академију више интегрисали у Војску Србије – истакао је начелник Војне академије.

Током данашње војне свечаности уручене су награде и стимулативне мере истакнутим појединцима за изузетна залагања.

Након војничке свечаности, државни секретар Старовић присуствовао је приказу примењеног војног вежбања у Спортском центру Војне академије.

Поводом обележавања данашњег празника потомак генерала Јована Мишковића Михаило Рувидић поклонио је Војној академији флорете које су питомци 11. класе Војне академије користили приликом обуке у мачевању.

Дан Војне академије обележава се у знак сећања када је на данашњи дан 1850. године кнез Александар Карађорђевић одобрио устројавање Артиљеријске школе, која је оспособљавала официрски кадар свих родова тадашње српске војске.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.03.2024
mp4 (418 MB)
Обраћање државног секретара Старовића
18.03.2024
mp4 (532,53 MB)
Обраћање пуковника Благојевића
18.03.2024
mp4 (178,36 MB)
Свечаност