Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.03.2024.

Obeležen Dan Vojne akademijeSvečanost povodom proslave Dana Vojne akademije - 18. marta održana je danas u kasarni „General Jovan Mišković“ u Beogradu.

Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović i načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba brigadni general Muharem Fazlić.

Čestitke povodom Dana Vojne akademije uputili su potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Obraćajući se prisutnima, državni sekretar Starović najpre je čestitao Dan Vojne akademije kadetima.

- Posmatrajući sada ovu mladost, ovaj stroj Vojne akademije, sigurne poglede naših kadeta i učenika, budućnost naše vojske i naše države, siguran sam da naši preci ne žale što su gazili dugim i trnovitim putem slobode osvetljenim najuzvišenijim vrednostima, jer oni i danas žive u Vojnoj akademiji. Tokom pune 174 godine svoga postojanja Vojna akademija je negovala sećanje na svoje velikane, ali iznova stvarala i nove generacije oficira, časne ljude, vojskovođe koji su svojim znanjem, svojom moralnom snagom i vojničkom čvrstinom bili oslonac svome narodu i svojoj državi – rekao je državni sekretar Starović.

On je istakao da se Vojna akademija neprekidno razvijala i prilagođavala aktuelnim i budućim potrebama.

- Ona je institucija od strategijskog značaja, jer opstanak i razvoj države Srbije zavisiće od nivoa znanja budućih oficira i njihovih sposobnosti da jednoga dana budu tvorci takvih strategija i doktrina koje će nam obezbediti pobedu. Pobedu u miru kojeg priželjkujemo i cenimo i volimo više od svega, ali i pobedu u mogućem ratu, obično nametnutom i nepravednom kada je naša slobodna i slobodarska Srbija u pitanju – naglasio je državni sekretar Starović.

Tom prilikom, državni sekretar rekao je da je Ministarstvo odbrane podržalo mnoge predloge Vojne akademije i inicijative Univerziteta odbrane i da je nastavljeno sa značajnim ulaganjima u unapređenje infrastrukture neophodne za život i rad kadeta i pripadnika Vojne akademije.

Državni sekretar Starović rekao je da će Ministarstvo odbrane podržati i planirano organizaciono uređenje Vojne akademije prema vidovsko-rodovskom principu, radi boljeg vojničkog funkcionisanja.

- Pomoći ćemo da se prepoznaju i izuzetnost nastavničkog poziva i komandirskog rada na Vojnoj akademiji, kao i značaj naučno-istraživačke i izdavačke delatnosti u funkciji odbrane. Obezbedićemo sve što je potrebno za stvaranje budućih oficira, bez kojih nema ni odvraćanja, ni odbrane, ni pobede, ni vojske, ni države. Samo jaka vojska je garant našeg opstanka i razvoja na balkanskoj vetrometini – rekao je državni sekretar Starović istakavši da su kadeti dostojni bogatog nasleđa vojnog obrazovanja koje obavezuje.

On je rekao da biti pripadnik Vojne akademije predstavlja čast i da je čast najveća imovina.

- Kada se jednom stekne ne može vam je niko drugi oduzeti, ne može je prodati, niti prisvojiti. Zato koristim ovu priliku da još jednom sa ovog istorijski važnog mesta pozovem sve mladiće i devojke koje neguju ljubav prema uniformi i svojoj vojsci, kojima je Srbija u srcu, da konkurišu za upis u Vojnu akademiju i srednje vojne škole i postanu deo ovog ponosnog stroja. Živela Vojska Srbije, živela Srbija – rekao je državni sekretar Starović.

Načelnik Vojne akademije pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević rekao je da institucije sa slavnom tradicijom, čije se istorijsko trajanje proteže kroz vekove, imaju akumulirano i dragoceno iskustvo proslavljanja svojih praznika.

- Ove godine Dan Vojne akademije obeležavamo u susret velikog jubileja koji nas očekuje za tačno godinu dana, kada ćemo obeležiti 175 godina njenog postojanja i rada. Godišnjice i vojničke svečanosti uvek su prilika da sumiramo rezultate rada u prethodnih godinu dana. Zahvaljujući požrtvovanju, predanosti i posvećenosti većine vas koji ste danas ovde, Vojna akademija je po mnogo čemu bolja, kvalitetnija i efikasnija nego što je to bila na današnji dan prošlog marta – rekao je pukovnik Blagojević.

Prema njegovim rečima, Vojna akademija je u prethodnom periodu ostvarila zapažene rezultate.

- U proteklih godinu dana uspeli smo da unapredimo uslove rada i školovanja značajnim infrastrukturnim ulaganjima u objekte Vojne akademije, kao i ulaganjem u novu i savremenu vojnu opremu, na čemu smo izuzetno zahvalni Ministarstvu odbrane. Vojna akademija je u prethodnih godinu dana osnažila svoje suštinske veze sa našom vojskom, ne samo tako što smo uspeli da našoj vojsci odškolujemo veći broj najmlađih oficira, već i time što smo Vojnu akademiju više integrisali u Vojsku Srbije – istakao je načelnik Vojne akademije.

Tokom današnje vojne svečanosti uručene su nagrade i stimulativne mere istaknutim pojedincima za izuzetna zalaganja.

Nakon vojničke svečanosti, državni sekretar Starović prisustvovao je prikazu primenjenog vojnog vežbanja u Sportskom centru Vojne akademije.

Povodom obeležavanja današnjeg praznika potomak generala Jovana Miškovića Mihailo Ruvidić poklonio je Vojnoj akademiji florete koje su pitomci 11. klase Vojne akademije koristili prilikom obuke u mačevanju.

Dan Vojne akademije obeležava se u znak sećanja kada je na današnji dan 1850. godine knez Aleksandar Karađorđević odobrio ustrojavanje Artiljerijske škole, koja je osposobljavala oficirski kadar svih rodova tadašnje srpske vojske.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.03.2024
mp4 (418 MB)
Obraćanje državnog sekretara Starovića
18.03.2024
mp4 (532,53 MB)
Obraćanje pukovnika Blagojevića
18.03.2024
mp4 (178,36 MB)
Svečanost