Министарство одбране Републике Србије
 
29.02.2024.

Државни секретар Старовић отворио изложбу "Карловачки дан од сна - слике Бранислава Вулековића"



Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић отворио је вечерас изложбу Музеја града Новог Сада ,,Карловачки дан од сна – слике Бранислава Вулековића” у малој галерији Дома Војске Србије ,,Београд”. 

Државни секретар Старовић, том приликом, истакао је да му је част што отвара изложбу која је сведочанство отелотворења инспирације сликара Бранислава Вулековића, професора Карловачке гимназије и Учитељске школе, заљубљеника у Карловце, место великог историјског значаја и живописног крајолика.

- Прилику да посведочимо лепоти дела овог мајстора пејзажа и да наново откривамо Вулековићеву слику пружио нам је уметников син професор Петар Вулековић који је Музеју града Новог Сада - Завичајној збирци у Сремским Карловцима, поклонио колекцију од једанаест очевих дела. Поклонио их је установи чија је и мисија да презентује вишеслојну и мултинационалну културну баштину Новог Сада и подручја која му гравитирају. Управо овом изложбом, под називом ,,Карловачки дан од сна – слике Бранислава Вулековића” Музеј града Новог Сада преноси посебност тог духа - рекао је државни секретар Старовић.    

Обраћајући се бројним поштоваоцима дела сликара Вулековића државни секретар Старовић нагласио је да је реч о изузетно вредном наслеђу које се оваквим догађајима наново улива у наше колективно сећање и јача наш идентитетски темељ. 

- Уз захвалност професору Петру Вулековићу на овом дару Музеју града Новог Сада и свима нама, позивам вас да се препустите уживању у делима његовог оца - рекао је државни секретар Старовић прогласивши изложбу отвореном.

Окупљенима се обратио и уметников син, професор др Петар Вулековић и говорећи о значају изложбе, напоменуо да ју је ликовно осмислио сликар и историчар уметности др Данило Вуксановић, кустос у Галерији Матице српске у Новом Саду.

- Уметници имају привилегију да у својим делима наставе да живе и после смрти. Тако је и Бранислав Вулековић 27 година после своје смрти доживео да се његова дела враћају овде, у Београд, где је педесетих година двадесетог века завршио Академију ликовних уметности, у класи угледног сликара Марка Челебоновића - истакао је уметников син Петар.   

Координатор изложбе др Гордана Петковић, музејски саветник Музеја Града Новог Сада, истакла је да је ова изложба први пут постављена 2019. године у Завичајној збирци у Сремским Карловцима, која припада том Музеју.

Она је, такође, посебно нагласила да је част излагати у Галерији Дома Војске која је поводом Дана државности Републике Србије, одликована Сретењским орденом, поводом 70 година постојања.

Сликар Бранислав Вулековић од самог почетка окренут је природи. Сликар је простора, пејзажа и насељених места, а сликама у уљу и акварелима остварио је плодан опус који и данас својом упечатљивим присуством назначава висока сликарска достигнућа. Активно је суделовао у раду многих ликовних колонија.

Добитник је више награда, похвала и признања. Носилац је награде „Искра културе” Културно-просветне заједнице Војводине 1990, као и награде „Златна значка” Културно-просветне заједнице Србије из исте године. Умро је 12. јуна 1997. у Сремској Каменици.

Сви заинтересовани посетиоци имаће прилику да погледају изложбу до 20. марта.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.02.2024
mp4 (152,08 MB)
Обраћање државног секретара Старовића
29.02.2024
mp4 (155,65 MB)
Обраћање Петра Вулековића
29.02.2024
mp4 (451,06 MB)
Обраћање Гордане Петковић
29.02.2024
mp4 (108,12 MB)
Отварање изложбе