Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.02.2024.

Državni sekretar Starović otvorio izložbu "Karlovački dan od sna - slike Branislava Vulekovića"



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović otvorio je večeras izložbu Muzeja grada Novog Sada ,,Karlovački dan od sna – slike Branislava Vulekovića” u maloj galeriji Doma Vojske Srbije ,,Beograd”. 

Državni sekretar Starović, tom prilikom, istakao je da mu je čast što otvara izložbu koja je svedočanstvo otelotvorenja inspiracije slikara Branislava Vulekovića, profesora Karlovačke gimnazije i Učiteljske škole, zaljubljenika u Karlovce, mesto velikog istorijskog značaja i živopisnog krajolika.

- Priliku da posvedočimo lepoti dela ovog majstora pejzaža i da nanovo otkrivamo Vulekovićevu sliku pružio nam je umetnikov sin profesor Petar Vuleković koji je Muzeju grada Novog Sada - Zavičajnoj zbirci u Sremskim Karlovcima, poklonio kolekciju od jedanaest očevih dela. Poklonio ih je ustanovi čija je i misija da prezentuje višeslojnu i multinacionalnu kulturnu baštinu Novog Sada i područja koja mu gravitiraju. Upravo ovom izložbom, pod nazivom ,,Karlovački dan od sna – slike Branislava Vulekovića” Muzej grada Novog Sada prenosi posebnost tog duha - rekao je državni sekretar Starović.    

Obraćajući se brojnim poštovaocima dela slikara Vulekovića državni sekretar Starović naglasio je da je reč o izuzetno vrednom nasleđu koje se ovakvim događajima nanovo uliva u naše kolektivno sećanje i jača naš identitetski temelj. 

- Uz zahvalnost profesoru Petru Vulekoviću na ovom daru Muzeju grada Novog Sada i svima nama, pozivam vas da se prepustite uživanju u delima njegovog oca - rekao je državni sekretar Starović proglasivši izložbu otvorenom.

Okupljenima se obratio i umetnikov sin, profesor dr Petar Vuleković i govoreći o značaju izložbe, napomenuo da ju je likovno osmislio slikar i istoričar umetnosti dr Danilo Vuksanović, kustos u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

- Umetnici imaju privilegiju da u svojim delima nastave da žive i posle smrti. Tako je i Branislav Vuleković 27 godina posle svoje smrti doživeo da se njegova dela vraćaju ovde, u Beograd, gde je pedesetih godina dvadesetog veka završio Akademiju likovnih umetnosti, u klasi uglednog slikara Marka Čelebonovića - istakao je umetnikov sin Petar.   

Koordinator izložbe dr Gordana Petković, muzejski savetnik Muzeja Grada Novog Sada, istakla je da je ova izložba prvi put postavljena 2019. godine u Zavičajnoj zbirci u Sremskim Karlovcima, koja pripada tom Muzeju.

Ona je, takođe, posebno naglasila da je čast izlagati u Galeriji Doma Vojske koja je povodom Dana državnosti Republike Srbije, odlikovana Sretenjskim ordenom, povodom 70 godina postojanja.

Slikar Branislav Vuleković od samog početka okrenut je prirodi. Slikar je prostora, pejzaža i naseljenih mesta, a slikama u ulju i akvarelima ostvario je plodan opus koji i danas svojom upečatljivim prisustvom naznačava visoka slikarska dostignuća. Aktivno je sudelovao u radu mnogih likovnih kolonija.

Dobitnik je više nagrada, pohvala i priznanja. Nosilac je nagrade „Iskra kulture” Kulturno-prosvetne zajednice Vojvodine 1990, kao i nagrade „Zlatna značka” Kulturno-prosvetne zajednice Srbije iz iste godine. Umro je 12. juna 1997. u Sremskoj Kamenici.

Svi zainteresovani posetioci imaće priliku da pogledaju izložbu do 20. marta.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
29.02.2024
mp4 (152,08 MB)
Obraćanje državnog sekretara Starovića
29.02.2024
mp4 (155,65 MB)
Obraćanje Petra Vulekovića
29.02.2024
mp4 (451,06 MB)
Obraćanje Gordane Petković
29.02.2024
mp4 (108,12 MB)
Otvaranje izložbe