Министарство одбране Републике Србије
 
15.02.2024.

Ученици и кадети војних школа обележили Дан државностиУченици Војне гимназије и Средње стручне војне школе „1300 каплара” и кадети Војне академије и Медицинског факултета ВМА обележили су данас Дан државности посетом Орашцу и пригодном свечаношћу коју су реализовали на Копаонику.

Делегација Војне академије и средњих војних школа на челу са начелником Војне академије пуковником ванр. проф. др Срђаном Благојевићем, командантом Кадетске бригаде пуковником Миланом Кончаром и начелником Војне гимназије потпуковником Благојем Ђачићем, присуствовала је данас Централној државној свечаности поводом Дана државности у Орашцу и том приликом обишла Марићевића јаругу и Музеј Првог српског устанка.

- Поред квалитетне наставе која се реализује у војним школама, посебну пажњу посвећујемо и неговању традиција и учењу наше славне историје. Зато смо данас овде, на Сретење, на дан када је почео Први српски устанак, да на једном историјски најзначајнијем месту за нашу отаџбину обележимо Дан државности. На овај дан присећамо се историје и одајемо почаст славним прецима и учимо будуће официре и подофицире који се у војним школама школују, да кроз живот и војничке каријере корачају храбро и да поступају тако да буду достојни предакa - рекао је пуковник Благојевић.

Током обиласка знаменитости, кроз занимљиву причу водича, ученици, кадети и њихове старешине упознали су се са Србијом са почетка 19. века, животом и делом Карађорђа Петровића, великим биткама које су се тада одиграле и како је била организована војска тих година. На тај начин потврдили су већ стечена знања и усвојили нова.

Ученици другог разреда Војне гимназије и Средње стручне војне школе „1300 каплара“ и кадети друге године Медицинског факултета ВМА у овом периоду реализују обуку у зимским условима на 51. Скијашком полигону на Копаонику, где су и организовали пригодну свечаност.

У данашњем дану стопила су се два битна догађаја српске историје. Данас, на Сретење Господње, славимо Дан државности Републике Србије, дан када је почео Први српски устанак и када је усвојен први српски устав. Причу о славној српској историји, на пажљиво осмишљен начин, употпунили су културно-уметнички наступи наших талентованих ученика. Са позорнице коју су наши креативни ученици направили од снега, одјекивали су стихови прослављених српских песника и музичке нумере родољубивих песама.

Свечаности су присуствовали ученици обе средње војне школе са разредним старешинама и командирима, кадети Медицинског факултета ВМА са командиром, привремена команда на 51. Скијашком полигону „Копаоник”, инструктори скијања, представници ЈП „Скијалишта Србије“, Националног парка „Копаоник”, Горске службе спасавања, полицијске и ватрогасне станице „Копаоник”.
photoФОТОГАЛЕРИЈА