Министарство одбране Републике Србије
 
13.02.2024.

Учешће Министарства одбране и Војске Србије у обележавању Сретења – Дана државности Републике Србије



Министарство одбране и Војска Србије низом манифестација обележиће Сретење – Дан државности Републике Србије, који се прославља у знак сећања на Сретење 1804. године, када је у Орашцу подигнут Први српски устанак и исти датум 1835. године, када је у Крагујевцу донет први модерни устав Србије.

Уочи празника, у среду, 14. фебруара припадници Гарде Војске Србије, у 16 часова извршиће почасну артиљеријску паљбу, на три локације: са Савске терасе на Калемегдану, са Петроварадинске тврђаве у Новом Саду и са Нишке тврђаве у Нишу.

Упоредо са извршењем почасне паљбе биће уприличен дефиле пловила Речне флотиле у Београду, на пловидбеној рути од Савског језера до Панчевачког моста, и у Новом Саду од Жежељевог моста до моста Слободе.

У Дому Војске Србије у Нишу тога дана биће отворена и изложба Војног музеја поводом Дана државности под називом „Србија кроз време – 220 година државности“, на којој ће посетиоци бити у прилици да виде експонате који су до сада ретко излагани, а који сведоче о темељима модерне српске државности и спремности народа и војске да стечену слободу бескомпромисно брани.

Поводом празника, у Нишу ће у среду 14. фебруара са почетком у 14 часова бити приређен приказ наоружања и војне опреме Војске Србије, где ће посетиоци моћи да виде део најсавременијих средства наоружања и војне опреме којима располаже Војска Србије.

Грађани Србије моћи ће да виде прелет авијације над Београдом, Младеновцем, Крагујевцем, Крушевцем, Нишом, Јагодином, Пожаревцем, Смедеревом, Панчевом и Новим Садом, а хеликоптере ће имати прилику да на небу изнад својих градова виде становници Краљева, Чачка, Ваљева, Горњег Милановца, Крушевца и Ниша.

На дан празника, у четвртак, 15. фебруара, са почетком у 19.30 часова, Репрезентативни оркестар Гарде Војске Србије у оквиру променадног дефилеа извешће традиционалне српске маршеве и композиције популарне музике наступајући са Полицијским оркестром Министарства унутрашњих послова Кнез Михаиловом улицом од Калемегдана до Трга Републике у Београду.

Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествоваће и у давању војних почасти приликом полагања венца на гроб Незнаном јунаку на Авали, на централној церемонији у Орашцу и државној церемонији на Опленцу, приликом свечаног уручења одликовања из надлежности председника Републике, као и на комеморативним скуповима поводом Дана државности широм земље.

Прослава Дана државности Србије, празновањем Сретења – 15. фебруара, обједињује идентитет државе и војске, чиме се обнавља најдубља повезаност у српској државотворној традицији.