Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.02.2024.

Učešće Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u obeležavanju Sretenja – Dana državnosti Republike SrbijeMinistarstvo odbrane i Vojska Srbije nizom manifestacija obeležiće Sretenje – Dan državnosti Republike Srbije, koji se proslavlja u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak i isti datum 1835. godine, kada je u Kragujevcu donet prvi moderni ustav Srbije.

Uoči praznika, u sredu, 14. februara pripadnici Garde Vojske Srbije, u 16 časova izvršiće počasnu artiljerijsku paljbu, na tri lokacije: sa Savske terase na Kalemegdanu, sa Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu i sa Niške tvrđave u Nišu.

Uporedo sa izvršenjem počasne paljbe biće upriličen defile plovila Rečne flotile u Beogradu, na plovidbenoj ruti od Savskog jezera do Pančevačkog mosta, i u Novom Sadu od Žeželjevog mosta do mosta Slobode.

U Domu Vojske Srbije u Nišu toga dana biće otvorena i izložba Vojnog muzeja povodom Dana državnosti pod nazivom „Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti“, na kojoj će posetioci biti u prilici da vide eksponate koji su do sada retko izlagani, a koji svedoče o temeljima moderne srpske državnosti i spremnosti naroda i vojske da stečenu slobodu beskompromisno brani.

Povodom praznika, u Nišu će u sredu 14. februara sa početkom u 14 časova biti priređen prikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, gde će posetioci moći da vide deo najsavremenijih sredstva naoružanja i vojne opreme kojima raspolaže Vojska Srbije.

Građani Srbije moći će da vide prelet avijacije nad Beogradom, Mladenovcem, Kragujevcem, Kruševcem, Nišom, Jagodinom, Požarevcem, Smederevom, Pančevom i Novim Sadom, a helikoptere će imati priliku da na nebu iznad svojih gradova vide stanovnici Kraljeva, Čačka, Valjeva, Gornjeg Milanovca, Kruševca i Niša.

Na dan praznika, u četvrtak, 15. februara, sa početkom u 19.30 časova, Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije u okviru promenadnog defilea izvešće tradicionalne srpske marševe i kompozicije popularne muzike nastupajući sa Policijskim orkestrom Ministarstva unutrašnjih poslova Knez Mihailovom ulicom od Kalemegdana do Trga Republike u Beogradu.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovaće i u davanju vojnih počasti prilikom polaganja venca na grob Neznanom junaku na Avali, na centralnoj ceremoniji u Orašcu i državnoj ceremoniji na Oplencu, prilikom svečanog uručenja odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike, kao i na komemorativnim skupovima povodom Dana državnosti širom zemlje.

Proslava Dana državnosti Srbije, praznovanjem Sretenja – 15. februara, objedinjuje identitet države i vojske, čime se obnavlja najdublja povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji.