Министарство одбране Републике Србије
 
09.02.2024.

Министар Вучевић отворио Центар за обуку и тестирање у Центру за разминирање у Великој Моштаници



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић отворио је данас Центар за обуку и тестирање/иновационо-едукативни парк из области противминског деловања у Центру за разминирање Републике Србије у Великој Моштаници.

Реч је о иновационо-едукативном парку изграђеном у некадашњем војном комплексу у Великој Моштаници.

Министар Вучевић истакао да је Центар за разминирање најбољи пример како, када су удружени различити сектори, односно организациони делови државе, у релативно кратком временском периоду може да се постигне добар и конкретан резултат. Он је, такође, изразио задовољство што је некадашњи војни објекат добио нови значај, нову вредност и нешто што је Србији било неопходно.

- Када говоримо о безбедности, не говоримо само о Војсци и Министарству одбране или само о Полицији и Министарству унутрашњих послова, већ је и Центар за разминирање исто важан део безбедности наше државе и наших грађана. За посебну похвалу и задовољство је чути да сте овај центар формирали као иновационо-едукативни, да радите на ширењу знања и оспособљавању оних који ће пружити бољу безбедност за све наше грађане – нагласио је министар Вучевић.

Он је изразио наду да ће у наредном периоду мапа Србије бити чистија, када је реч о местима која треба да буду санирана у домену рада Центра, додајући да нас то и обавезује према будућим генерацијама.

- Много година је прошло од различитих догађаја, од ратних дешавања, инцидената, акцидената. Мислим да грађани Србије заслужују да имају безбедну и сигурну државу. И да не тражимо увек нека административно-техничка образложења зашто нешто није урађено, него да то урадимо, да извадимо бродове остале из Другог светског рата, јер је довољно времена прошло да то можемо и треба да урадимо, као и оно што смо проживели кроз НАТО агресију 1999. године – истакао је министар Вучевић.

Министар одбране захвалио је свим донаторима, амбасадама, међународним организацијама и институцијама, које су помогле и које сарађују са Центром.
 
- Сарађујте, ширите знање. То је на корист и наше државе и посебно сам поносан на сарадњу између Центра за разминирање и Министарства одбране и Војске Србије. То је на понос целе државе, али и Министарства унутрашњих послова као карике у том једном и јединственом ланцу. Честитам свима и желим успешан рад, да склоните све што треба да се склони с наших њива, шума, пашњака и из наших градова, да нам сви грађани буду безбедни – поручио је министар Вучевић.

Директор Центра за разминирање Бојан Гламочлија изразио је задовољство данашњим отварањем Иновационо-едукативног парка, чији је основни задатак развој обуке у области противминског деловања и иновативних решења уз могућности тестирања опреме.

- Част нам је што су Министарство одбране и Војска Србије препознали потребу Србије да се корак по корак, кроз усмерено деловање, подстакне и подржи развој хуманитарног разминирања. Унапређењем капацитета Центра за разминирање, као држава желимо да пошаљемо поруку да смо спремни да имплементирамо норме међународне заједнице и да полазници обуке могу бити обучавани у складу с најсавременијим захтевима – рекао је Гламочлија.

Он је истакао да ће задаци Центра за разминирање у наредном периоду бити, између осталог, извођење међународно признатих обука за потребе надлежних институција за хуманитарно разминирање у Србији те захвалио Влади Србије, Министарству одбране и Министарству унутрашњих послова, који су подржали јачање капацитета и модернизацију Центра, ради спровођења стручног усавршавања у складу с међународним стандардима за хуманитарно разминирање.

На данашњој свечаности, директор Центра за разминирање уручио је Плакету министру одбране за унапређење противминског деловања у Републици Србији и несебичну подршку и помоћ у раду и развоју Центра.

После презентације и обиласка просторија Центра за обуку и тестирање, министар Вучевић присуствовао је приказу опреме и средстава за разминирање.

У октобру 2023. године Центар за разминирање и Министарство одбране и Генералштаб Војске Србије потписали су Споразум о обуци припадника Војске Србије у разминирању и уклањању неексплодираних убојних средстава у Центру за разминирање, без накнаде и у складу с потребама Војске Србије.

Свечаном отварању Центра за обуку и тестирање присуствовали су министар унутрашњих послова Братислав Гашић, начелник Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Тиосав Јанковић, шефови кабинета потпредседника Владе и министра одбране Жарко Мићин и бригадни генерал Горан Момчиловић, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског кора, представници наменске индустрије и домаћих компанија које се баве противминском делатношћу.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.02.2024
mp4 (251,67 MB)
Обраћање министра Вучевића
09.02.2024
mp4 (176,53 MB)
Обраћање директора Центра Бојана Гламочлије
09.02.2024
mp4 (136,75 MB)
Отварање Центра за обуку и тестирање