Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.02.2024.

Ministar Vučević otvorio Centar za obuku i testiranje u Centru za razminiranje u Velikoj MoštaniciPotpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je danas Centar za obuku i testiranje/inovaciono-edukativni park iz oblasti protivminskog delovanja u Centru za razminiranje Republike Srbije u Velikoj Moštanici.

Reč je o inovaciono-edukativnom parku izgrađenom u nekadašnjem vojnom kompleksu u Velikoj Moštanici.

Ministar Vučević istakao da je Centar za razminiranje najbolji primer kako, kada su udruženi različiti sektori, odnosno organizacioni delovi države, u relativno kratkom vremenskom periodu može da se postigne dobar i konkretan rezultat. On je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je nekadašnji vojni objekat dobio novi značaj, novu vrednost i nešto što je Srbiji bilo neophodno.

- Kada govorimo o bezbednosti, ne govorimo samo o Vojsci i Ministarstvu odbrane ili samo o Policiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova, već je i Centar za razminiranje isto važan deo bezbednosti naše države i naših građana. Za posebnu pohvalu i zadovoljstvo je čuti da ste ovaj centar formirali kao inovaciono-edukativni, da radite na širenju znanja i osposobljavanju onih koji će pružiti bolju bezbednost za sve naše građane – naglasio je ministar Vučević.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu mapa Srbije biti čistija, kada je reč o mestima koja treba da budu sanirana u domenu rada Centra, dodajući da nas to i obavezuje prema budućim generacijama.

- Mnogo godina je prošlo od različitih događaja, od ratnih dešavanja, incidenata, akcidenata. Mislim da građani Srbije zaslužuju da imaju bezbednu i sigurnu državu. I da ne tražimo uvek neka administrativno-tehnička obrazloženja zašto nešto nije urađeno, nego da to uradimo, da izvadimo brodove ostale iz Drugog svetskog rata, jer je dovoljno vremena prošlo da to možemo i treba da uradimo, kao i ono što smo proživeli kroz NATO agresiju 1999. godine – istakao je ministar Vučević.

Ministar odbrane zahvalio je svim donatorima, ambasadama, međunarodnim organizacijama i institucijama, koje su pomogle i koje sarađuju sa Centrom.
 
- Sarađujte, širite znanje. To je na korist i naše države i posebno sam ponosan na saradnju između Centra za razminiranje i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. To je na ponos cele države, ali i Ministarstva unutrašnjih poslova kao karike u tom jednom i jedinstvenom lancu. Čestitam svima i želim uspešan rad, da sklonite sve što treba da se skloni s naših njiva, šuma, pašnjaka i iz naših gradova, da nam svi građani budu bezbedni – poručio je ministar Vučević.

Direktor Centra za razminiranje Bojan Glamočlija izrazio je zadovoljstvo današnjim otvaranjem Inovaciono-edukativnog parka, čiji je osnovni zadatak razvoj obuke u oblasti protivminskog delovanja i inovativnih rešenja uz mogućnosti testiranja opreme.

- Čast nam je što su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije prepoznali potrebu Srbije da se korak po korak, kroz usmereno delovanje, podstakne i podrži razvoj humanitarnog razminiranja. Unapređenjem kapaciteta Centra za razminiranje, kao država želimo da pošaljemo poruku da smo spremni da implementiramo norme međunarodne zajednice i da polaznici obuke mogu biti obučavani u skladu s najsavremenijim zahtevima – rekao je Glamočlija.

On je istakao da će zadaci Centra za razminiranje u narednom periodu biti, između ostalog, izvođenje međunarodno priznatih obuka za potrebe nadležnih institucija za humanitarno razminiranje u Srbiji te zahvalio Vladi Srbije, Ministarstvu odbrane i Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji su podržali jačanje kapaciteta i modernizaciju Centra, radi sprovođenja stručnog usavršavanja u skladu s međunarodnim standardima za humanitarno razminiranje.

Na današnjoj svečanosti, direktor Centra za razminiranje uručio je Plaketu ministru odbrane za unapređenje protivminskog delovanja u Republici Srbiji i nesebičnu podršku i pomoć u radu i razvoju Centra.

Posle prezentacije i obilaska prostorija Centra za obuku i testiranje, ministar Vučević prisustvovao je prikazu opreme i sredstava za razminiranje.

U oktobru 2023. godine Centar za razminiranje i Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Srbije potpisali su Sporazum o obuci pripadnika Vojske Srbije u razminiranju i uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava u Centru za razminiranje, bez naknade i u skladu s potrebama Vojske Srbije.

Svečanom otvaranju Centra za obuku i testiranje prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije general-major Tiosav Janković, šefovi kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog kora, predstavnici namenske industrije i domaćih kompanija koje se bave protivminskom delatnošću.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.02.2024
mp4 (251,67 MB)
Obraćanje ministra Vučevića
09.02.2024
mp4 (176,53 MB)
Obraćanje direktora Centra Bojana Glamočlije
09.02.2024
mp4 (136,75 MB)
Otvaranje Centra za obuku i testiranje