Министарство одбране Републике Србије
 
28.01.2024.

Обележен Међународни дан сећања на жртве Холокауста



Државна церемонија одавања почасти поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста одржана је данас код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту у Београду. 

Церемонији су у име Министарства одбране и Војске Србије присуствовали државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал - потпуковник Душко Жарковић. 

Догађају су присуствовали и представници Владе Србије и Народне Скупштине Републике Србије, представници Града Београда, Меморијалног центра ,,Старо сајмиште”, СУБНОР-а Србије, бројних удружења, ратни ветерани, преживели логораши као и потомци страдалих. 

Други светски рат однео је више милиона недужних жртава, а Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележава се од 2005. године, доношењем Резолуције Генералне скупштине Уједињених нација. Дан када је 1945. године ослобођен најозлоглашенији концентрациони логор Аушвиц-Биркенау Генерална скупштина УН прогласила је као дан  људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње, заснованих на предрасудама.
photoФОТОГАЛЕРИЈА