Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.01.2024.

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta



Državna ceremonija odavanja počasti povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta održana je danas kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu. 

Ceremoniji su u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Predrag Bandić i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general - potpukovnik Duško Žarković. 

Događaju su prisustvovali i predstavnici Vlade Srbije i Narodne Skupštine Republike Srbije, predstavnici Grada Beograda, Memorijalnog centra ,,Staro sajmište”, SUBNOR-a Srbije, brojnih udruženja, ratni veterani, preživeli logoraši kao i potomci stradalih. 

Drugi svetski rat odneo je više miliona nedužnih žrtava, a Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se od 2005. godine, donošenjem Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Dan kada je 1945. godine oslobođen najozloglašeniji koncentracioni logor Aušvic-Birkenau Generalna skupština UN proglasila je kao dan  ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje, zasnovanih na predrasudama.
photoFOTOGALERIJA