Министарство одбране Републике Србије
 
13.12.2023.

Посета делегације НАТО Колеџа одбране Србији



Полазници 143. класе Курса за више официре, наставно и административно особље из 34 НАТО и партнерске државе, предвођени командантом НАТО Колеџа одбране из Рима генерал-потпуковником Максом Нилсеном, бораве у тродневној наставној посети Републици Србији. 
Тим поводом, представницима ове научно-образовне институције презентоване су теме о спољној и безбедносној политици, политици одбране, као и сарадњи са НАТО у оквиру програма Партнерство за мир, учешћу Србије у заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици Европске уније, развоју оперативних способности и активностима Војске Србије изван граница државе. Представници Универзитета одбране Министарства одбране одржали су дискусију на тему безбедносних изазова у глобалном окружењу, са импликацијама по безбедност Европе и регион. 

Вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић је у свом предавању полазницима Вишег курса указао да је стање глобалне  безбедности значајно погоршано, те да ратови и други облици немира бележе тенденцију раста. Осврнувши се на актуелне оружане сукобе у различитим деловима света, помоћник министра Бандић закључио је да је глобална безбедносна рецесија производ одсуства конструктивног дијалога, а посебно неразумевања и неуважавања интереса различитих народа, држава, али и читавих региона.
Он се осврнуо на вишедеценијско континуирано урушавање улоге институција колективне безбедности и кршење фундаменталних принципа међународног права и Повеље Уједињених нација. С тим у вези, посебно је указао да је питање Косова и Метохије од виталног значаја за Србију и регионалну безбедност и навео да је ситуација у јужној српској покрајини највећи политички и безбедносни изазов. Пуноправно чланство у Европској унији и допринос Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици остаје један од националних приоритета, док ће сарадњи са свим другим значајним међународним актерима, укључујући и НАТО, Србија приступати на конструктиван начин држећи се оквира војне неутралности.       

Представницима НАТО Колеџа одбране обратили су се и вршилац дужности помоћника министра спољних послова за безбедносну политику Игор Кужелка, као и начелник Школе националне одбране Универзитета одбране пуковник Мићо Сувајац.
Током активности реализован је сусрет ректора Универзитета одбране бригадног генерала проф. др Бобана Ђоровића и команданта НАТО Колеџа одбране генерал-потпуковника Макса Нилсена, који су разговарали о досадашњој сарадњи и изналажењу модалитета за унапређење исте у будућности.

Командант НАТО Колеџа одбране генерал-потпуковник Макс Нилсен истакао је да посета Београду представља јединствену прилику за полазнике 143. класе Курса за више официре како би боље разумели безбедносне и одбрамбене приоритете и изазове са којима се Србија суочава. Такође, навео је и да разумевање различитих националних перспектива и дијалога између савезника и партнера, представља кључно учење које се примењује у поменутој образовној институцији, али и суштински корак за више кохезије у будућности, како би се  заједничким радом ухватили у коштац са новим глобалним изазовима и сачували мир и безбедност.
photoФОТОГАЛЕРИЈА