Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.12.2023.

Poseta delegacije NATO Koledža odbrane Srbiji



Polaznici 143. klase Kursa za više oficire, nastavno i administrativno osoblje iz 34 NATO i partnerske države, predvođeni komandantom NATO Koledža odbrane iz Rima general-potpukovnikom Maksom Nilsenom, borave u trodnevnoj nastavnoj poseti Republici Srbiji. 
Tim povodom, predstavnicima ove naučno-obrazovne institucije prezentovane su teme o spoljnoj i bezbednosnoj politici, politici odbrane, kao i saradnji sa NATO u okviru programa Partnerstvo za mir, učešću Srbije u zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije, razvoju operativnih sposobnosti i aktivnostima Vojske Srbije izvan granica države. Predstavnici Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane održali su diskusiju na temu bezbednosnih izazova u globalnom okruženju, sa implikacijama po bezbednost Evrope i region. 

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Predrag Bandić je u svom predavanju polaznicima Višeg kursa ukazao da je stanje globalne  bezbednosti značajno pogoršano, te da ratovi i drugi oblici nemira beleže tendenciju rasta. Osvrnuvši se na aktuelne oružane sukobe u različitim delovima sveta, pomoćnik ministra Bandić zaključio je da je globalna bezbednosna recesija proizvod odsustva konstruktivnog dijaloga, a posebno nerazumevanja i neuvažavanja interesa različitih naroda, država, ali i čitavih regiona.
On se osvrnuo na višedecenijsko kontinuirano urušavanje uloge institucija kolektivne bezbednosti i kršenje fundamentalnih principa međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija. S tim u vezi, posebno je ukazao da je pitanje Kosova i Metohije od vitalnog značaja za Srbiju i regionalnu bezbednost i naveo da je situacija u južnoj srpskoj pokrajini najveći politički i bezbednosni izazov. Punopravno članstvo u Evropskoj uniji i doprinos Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici ostaje jedan od nacionalnih prioriteta, dok će saradnji sa svim drugim značajnim međunarodnim akterima, uključujući i NATO, Srbija pristupati na konstruktivan način držeći se okvira vojne neutralnosti.       

Predstavnicima NATO Koledža odbrane obratili su se i vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku Igor Kuželka, kao i načelnik Škole nacionalne odbrane Univerziteta odbrane pukovnik Mićo Suvajac.
Tokom aktivnosti realizovan je susret rektora Univerziteta odbrane brigadnog generala prof. dr Bobana Đorovića i komandanta NATO Koledža odbrane general-potpukovnika Maksa Nilsena, koji su razgovarali o dosadašnjoj saradnji i iznalaženju modaliteta za unapređenje iste u budućnosti.

Komandant NATO Koledža odbrane general-potpukovnik Maks Nilsen istakao je da poseta Beogradu predstavlja jedinstvenu priliku za polaznike 143. klase Kursa za više oficire kako bi bolje razumeli bezbednosne i odbrambene prioritete i izazove sa kojima se Srbija suočava. Takođe, naveo je i da razumevanje različitih nacionalnih perspektiva i dijaloga između saveznika i partnera, predstavlja ključno učenje koje se primenjuje u pomenutoj obrazovnoj instituciji, ali i suštinski korak za više kohezije u budućnosti, kako bi se  zajedničkim radom uhvatili u koštac sa novim globalnim izazovima i sačuvali mir i bezbednost.
photoFOTOGALERIJA