Министарство одбране Републике Србије
 
10.12.2023.

Председници Вучић и Алијев присуствовали приказу наоружања и способности дела јединица Војске Србије у Нишу



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, заједно са председником Републике Азербејџан Илхамом Алијевим, присуствовао је данас на војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу приказу наоружања, војне опреме и способности дела јединица Војске Србије. Председнике Вучића и Алијева на нишком војном аеродрому дочекали су потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
 


Данашњем приказу присуствовала је и делегација Републике Азербејџан, коју су чинили министар одбране Закир Хасанов, министар за рад и социјалну заштиту становништва Сахил Бабајев, помоћник председника за социо-економска питања Калид Ахадов, као и амбасадор Републике Азербејџан у Београду Камил Хасијев.
 
Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, представио је, том приликом, изложено наоружање и војну опрему, са посебним освртом на производе домаће одбрамбене индустрије.
 
У оквиру данашњег приказа на нишком војном аеродрому, представљен је рад система ПАСАРС-16 у различитим варијантама, ПАСАРС са четири преносна ПА ракетна комплекса – ПА топ 40 мм Л/70 БОФОРС, Мистрал 3+, Стрела-2М и Маљутка 2ТП, радаром и антидрон радио-ометачем, као и "нулта" серија система ПАСАРС - 16.
 
Када је реч о убојним средствима, приказане су ракете земља-ваздух РЛН-РФ и РЛН-ТК и нове ракете ваздух-земља, ракете АЛАС, као и лоитеринг муниција ГАВРАН.
 


Посебну пажњу привукао је и приказ беспилотних летелица, међу којима се издвајају ПЕГАЗ, СЕНКА са земаљским станицом, систем РВМЛ-02, ВРАБАЦ, дрон ОСИЦА, наоружани дрон ОБАД, као и наоружани мини КВАДРИКОПТЕР.
 
Приказане су и копнене беспосадне платформе Мали Милош у варијантама В1 и В2, логистички и ултра лаки, као и систем за управљање ватром минобацача.
 
У динамичком сегменту данашњег приказа, припадници 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције извели су приказ способности, који је обухватио десантирање тимова специјалних јединица применом ужета за брзо спуштање и верачког ужета, десантирање беспосадне платформе Милош, дејство у урбаној средини, начин снабдевања и извлачења рањеника беспосадном платформом Милош-Л и приказ могућности савладавања тешко проходног терена беспосадном плаформом.
 
Приказана је, такође, и медицинска евакуација и извлачење тима специјалних снага техником „грозд“, класични и специјални десант и сегменти обуке у центру за обуку падобранаца.
 
У приказу су учествовале и хеликоптерске посаде ваздухоплова Х-145, Ми-35М, Ми-17 и Ми-8, као и посаде борбених возила Милош 4x4, Хамер и модуларног теренског возила МТВ.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.12.2023
mp4 (197,35 MB)
Приказ