Министарство одбране Републике Србије
 
26.11.2023.

Основци са Косова и Метохије посетили Војну академију



Ученици и наставници Основне школе „Свети Сава“ из Жеровнице у Општини Звечан са Косова и Метохије посетили су данас Војну академију.

Основце са Косова и Метохије у касарни "Генерал Јован Мишковић" дочекао је начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић који је, са сарадницима, гостима представио богату историју те високошколске војне установе, њене капацитете, значај у систему војног школства и важност за образовање будућих генерација официра Војске Србије.

Основци из Звечана обишли су и спомен собу Војне академије, спортски центар, а током обиласка кадетских соба, кадети Војне академије и Медицинског факултета ВМА пренели су им своје утиске о школовању и животу на Војној академији и разговарали са њима о мотивима за официрску каријеру. Посету Војној академији завршили су у амбијенту кадетског ресторана, где су за ручак  имали прилику да пробају чувени војнички пасуљ.

Раније данас, основце са Косова и Метохије угостио је и председник Републике Србије Александар Вучић, а боравак у Београду била је прилика и за посету Народној скупштини и Скупштини града Београда.

Посету су организовали Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Канцеларија за КиМ и Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца са почасним председником генералом Милорадом Ступаром.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.11.2023
mp4 (133,31 MB)
Обилазак