Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.11.2023.

Osnovci sa Kosova i Metohije posetili Vojnu akademiju



Učenici i nastavnici Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Žerovnice u Opštini Zvečan sa Kosova i Metohije posetili su danas Vojnu akademiju.

Osnovce sa Kosova i Metohije u kasarni "General Jovan Mišković" dočekao je načelnik Vojne akademije pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević koji je, sa saradnicima, gostima predstavio bogatu istoriju te visokoškolske vojne ustanove, njene kapacitete, značaj u sistemu vojnog školstva i važnost za obrazovanje budućih generacija oficira Vojske Srbije.

Osnovci iz Zvečana obišli su i spomen sobu Vojne akademije, sportski centar, a tokom obilaska kadetskih soba, kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA preneli su im svoje utiske o školovanju i životu na Vojnoj akademiji i razgovarali sa njima o motivima za oficirsku karijeru. Posetu Vojnoj akademiji završili su u ambijentu kadetskog restorana, gde su za ručak  imali priliku da probaju čuveni vojnički pasulj.

Ranije danas, osnovce sa Kosova i Metohije ugostio je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a boravak u Beogradu bila je prilika i za posetu Narodnoj skupštini i Skupštini grada Beograda.

Posetu su organizovali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarija za KiM i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca sa počasnim predsednikom generalom Miloradom Stuparom.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.11.2023
mp4 (133,31 MB)
Obilazak