Министарство одбране Републике Србије
 
23.11.2023.

Састанак помоћника министра Бандића са начелником Штаба одбране Бугарске армије адмиралом Ефтимовим



Вршилац дужности помоћника министра одбране за политику одбране Предраг Бандић састао се данас са начелником Штаба одбране Бугарске армије адмиралом Емилом Ефтимовим, који борави у званичној посети Републици Србији.

На почетку састанка, в.д. помоћника министра Бандић пренео је поздраве потпредседника Владе и министра одбране Милоша Вучевића и истакао је да је данашњи сусрет прилика да се размене мишљења о политичко-безбедносној ситуацији у региону Западног Балкана, као и да се на стратешком нивоу размотре модалитети од значаја за наставак успешне сарадње у области одбране.

Како је нагласио в.д. помоћника министра Бандић, спољнополитички приоритет Србије је чланство у Европској унији, а стратешко опредељење војна неутралност, која не представља препреку за сарадњу и остварење добрих односа са свим заинтересованим странама.

Према речима в.д. помоћника министра Бандића, Србија цени присуство оружаних снага Бугарске у снагама КФОР, што доприноси унапређењу регионалне безбедности и добросуседских односа, које у последњем периоду прати позитиван тренд у војном аспекту.

На састанку је констатовано да је сарадња у области одбране добра, уз могућност да се додатно унапреди, а да додатни подстрек сарадњи два министарства одбране даје редовно потписивање Плана билатералне војне сарадње. Такође, истакнуто је да су тежишне области војно-војна и војнообразовна сарадња.

Истакнуто је да круну војно-војне сарадње представља Заједничко бојно гађање припадника Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и Бугарске армије на полигону „Шабла“ у Бугарској.

Саговорници су се сагласили да билатералне односе две земље карактерише позитиван тренд, као и да је политички дијалог на високом нивоу развијен и континуиран.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.11.2023
mp4 (54,45 MB)
Састанак