Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.11.2023.

Sastanak pomoćnika ministra Bandića sa načelnikom Štaba odbrane Bugarske armije admiralom Eftimovim



Vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić sastao se danas sa načelnikom Štaba odbrane Bugarske armije admiralom Emilom Eftimovim, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Na početku sastanka, v.d. pomoćnika ministra Bandić preneo je pozdrave potpredsednika Vlade i ministra odbrane Miloša Vučevića i istakao je da je današnji susret prilika da se razmene mišljenja o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, kao i da se na strateškom nivou razmotre modaliteti od značaja za nastavak uspešne saradnje u oblasti odbrane.

Kako je naglasio v.d. pomoćnika ministra Bandić, spoljnopolitički prioritet Srbije je članstvo u Evropskoj uniji, a strateško opredeljenje vojna neutralnost, koja ne predstavlja prepreku za saradnju i ostvarenje dobrih odnosa sa svim zainteresovanim stranama.

Prema rečima v.d. pomoćnika ministra Bandića, Srbija ceni prisustvo oružanih snaga Bugarske u snagama KFOR, što doprinosi unapređenju regionalne bezbednosti i dobrosusedskih odnosa, koje u poslednjem periodu prati pozitivan trend u vojnom aspektu.

Na sastanku je konstatovano da je saradnja u oblasti odbrane dobra, uz mogućnost da se dodatno unapredi, a da dodatni podstrek saradnji dva ministarstva odbrane daje redovno potpisivanje Plana bilateralne vojne saradnje. Takođe, istaknuto je da su težišne oblasti vojno-vojna i vojnoobrazovna saradnja.

Istaknuto je da krunu vojno-vojne saradnje predstavlja Zajedničko bojno gađanje pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i Bugarske armije na poligonu „Šabla“ u Bugarskoj.

Sagovornici su se saglasili da bilateralne odnose dve zemlje karakteriše pozitivan trend, kao i da je politički dijalog na visokom nivou razvijen i kontinuiran.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
23.11.2023
mp4 (54,45 MB)
Sastanak