Министарство одбране Републике Србије
 
17.11.2023.

Договорена даља сарадња Србије и УАЕ на сајму у Дубаију



Делегација Министарства одбране, Војске Србије и Одбрамбене индустрије Србије, коју предводе помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић, учествује на ваздухопловном сајму „Dubai Air Show 2023“ у Уједињеним Арапским Емиратима.

Ова изложба једна је од највећих светских манифестација у области ваздухопловства и забележила је до сада највећи број излагача, чак 1.400 из 95 земаља међу којима је и више српских произвођача из области високих ваздухопловних технологија. Сајму, осим домаћина Оружаних снага УАЕ, присуствује више од 80 делегација из земаља широм света.

Помоћник министра Милорадовић и генерал Жарковић разговарали су о односима и сарадњи две пријатељске земље, Србије и УАЕ, са командантом Ратног ваздухопловства и ПВО УАЕ генерал-мајором Ибрахим Насер Мохамед Ал-Алавијем, а потом се помоћник Милорадовић састао са помоћником секретара за подршку и одбрамбену индустрију УАЕ генерал-мајором Мубарак Саед Гаван Ал Џабријем и командантом Копнене војске УАЕ генерал-мајором Саед Рашид Али Ал Шехијем. Теме састанака биле су војнотехничка сарадња, сарадња у области обуке и заједничких вежби, као и размена искустава у употреби сложених система наоружања.

Такође, обављене су и техничке консултације о више типова наоружања које производи српска одбрамбена индустрија, а за коју УАЕ имају интересовање. За све разматране теме са Оружаним снагама УАЕ договорени су наредни конкретни кораци.

Делегација Министарства одбране, ВТИ и ОИС разговарала је и са најважнијим предузећима из одбрамбене индустрије УАЕ (Тавазун и Еџ) ради анализе реализације текућих уговора, као и потенцијалних пројеката за сарадњу.

На Сајму су били присутни сви водећи светски произвођачи ваздухоплова, наоружања и опреме, што је била прилика да се наставе разговори о текућим и будућим пројектима опремања Ратног ваздухопловства и ПВО из области вишенаменских борбених авиона, борбених хеликоптера и школско-борбених авиона нове генерације. Том приликом, представници Ратног ваздухопловства и ПВО имали су могућности да неке од најсавременијих типова летелица испробају на симулаторима и да добију потребна објашњења у статичком делу приказа.

Наша делегација учествовала је и на конференцији ваздухопловних команданата „Трансформација руковођења – прихватање и покретање промена у свету вођеном вештачком интелигенцијом“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА