Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.11.2023.

Dogovorena dalja saradnja Srbije i UAE na sajmu u Dubaiju



Delegacija Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Odbrambene industrije Srbije, koju predvode pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, učestvuje na vazduhoplovnom sajmu „Dubai Air Show 2023“ u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ova izložba jedna je od najvećih svetskih manifestacija u oblasti vazduhoplovstva i zabeležila je do sada najveći broj izlagača, čak 1.400 iz 95 zemalja među kojima je i više srpskih proizvođača iz oblasti visokih vazduhoplovnih tehnologija. Sajmu, osim domaćina Oružanih snaga UAE, prisustvuje više od 80 delegacija iz zemalja širom sveta.

Pomoćnik ministra Miloradović i general Žarković razgovarali su o odnosima i saradnji dve prijateljske zemlje, Srbije i UAE, sa komandantom Ratnog vazduhoplovstva i PVO UAE general-majorom Ibrahim Naser Mohamed Al-Alavijem, a potom se pomoćnik Miloradović sastao sa pomoćnikom sekretara za podršku i odbrambenu industriju UAE general-majorom Mubarak Saed Gavan Al Džabrijem i komandantom Kopnene vojske UAE general-majorom Saed Rašid Ali Al Šehijem. Teme sastanaka bile su vojnotehnička saradnja, saradnja u oblasti obuke i zajedničkih vežbi, kao i razmena iskustava u upotrebi složenih sistema naoružanja.

Takođe, obavljene su i tehničke konsultacije o više tipova naoružanja koje proizvodi srpska odbrambena industrija, a za koju UAE imaju interesovanje. Za sve razmatrane teme sa Oružanim snagama UAE dogovoreni su naredni konkretni koraci.

Delegacija Ministarstva odbrane, VTI i OIS razgovarala je i sa najvažnijim preduzećima iz odbrambene industrije UAE (Tavazun i Edž) radi analize realizacije tekućih ugovora, kao i potencijalnih projekata za saradnju.

Na Sajmu su bili prisutni svi vodeći svetski proizvođači vazduhoplova, naoružanja i opreme, što je bila prilika da se nastave razgovori o tekućim i budućim projektima opremanja Ratnog vazduhoplovstva i PVO iz oblasti višenamenskih borbenih aviona, borbenih helikoptera i školsko-borbenih aviona nove generacije. Tom prilikom, predstavnici Ratnog vazduhoplovstva i PVO imali su mogućnosti da neke od najsavremenijih tipova letelica isprobaju na simulatorima i da dobiju potrebna objašnjenja u statičkom delu prikaza.

Naša delegacija učestvovala je i na konferenciji vazduhoplovnih komandanata „Transformacija rukovođenja – prihvatanje i pokretanje promena u svetu vođenom veštačkom inteligencijom“.
photoFOTOGALERIJA