Министарство одбране Републике Србије
 
17.11.2023.

Државни секретар Старовић на састанку министара одбране Америчко-јадранске повеље у Скопљу



Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, са члановима делегације, учествовао је на делу састанка министара одбране Америчко-јадранске повеље (А5) у Скопљу, отвореном за посматраче, посвећеном политичком дијалогу и практичној сарадњи у функцији регионалне стабилности.

Током састанка, државни секретар Старовић говорио је о доприносу Министарства одбране и Војске Србије конкретним облицима сарадње у региону, као и опредељењу за поновно успостављање дијалога између Београда и Приштине, као основног механизма за решавање отворених питања, али и показатеља истинске посвећености демократским вредностима и стабилности.

Он је указао на то да је КФОР једина легитимна војна формација на простору Аутономне покрајине Косово и Метохија те да се Република Србија чврсто противи промоцији нелегалне једнострано признате независности тзв. „Косова“ у оквиру А5, што би додатно нарушило напоре за нормализацију односа Београда и Приштине, који се реализује под покровитељством Европске уније и уз подршку Сједињених Америчких Држава.

На скупу, који је организован у завршном делу овогодишњег председавања Републике Северне Македоније иницијативом А5, учествовале су делегације чланица и посматрача А5 предвођене министрима одбране или њиховим заступницима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА