Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.11.2023.

Državni sekretar Starović na sastanku ministara odbrane Američko-jadranske povelje u Skoplju



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, sa članovima delegacije, učestvovao je na delu sastanka ministara odbrane Američko-jadranske povelje (A5) u Skoplju, otvorenom za posmatrače, posvećenom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji u funkciji regionalne stabilnosti.

Tokom sastanka, državni sekretar Starović govorio je o doprinosu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije konkretnim oblicima saradnje u regionu, kao i opredeljenju za ponovno uspostavljanje dijaloga između Beograda i Prištine, kao osnovnog mehanizma za rešavanje otvorenih pitanja, ali i pokazatelja istinske posvećenosti demokratskim vrednostima i stabilnosti.

On je ukazao na to da je KFOR jedina legitimna vojna formacija na prostoru Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija te da se Republika Srbija čvrsto protivi promociji nelegalne jednostrano priznate nezavisnosti tzv. „Kosova“ u okviru A5, što bi dodatno narušilo napore za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji se realizuje pod pokroviteljstvom Evropske unije i uz podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Na skupu, koji je organizovan u završnom delu ovogodišnjeg predsedavanja Republike Severne Makedonije inicijativom A5, učestvovale su delegacije članica i posmatrača A5 predvođene ministrima odbrane ili njihovim zastupnicima.
photoFOTOGALERIJA