Министарство одбране Републике Србије
 
07.11.2023.

Одлични резултати Одбрамбене индустрије Србије



Пета седница Савета за одбрамбену индустрију одржана је данас у Београду. Седницом је председавао државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић, уједно председник Савета. 

На седници су учествовали и помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, потпредседници Савета из Министарства одбране Министарства унутрашње и спољне трговине и Министарства финансија, чланови Савета који су и председници Надзорних одбора у фабрикама, представници Јавног предузећа "Југоимпорт-СДПР', као и директори 17 фабрика које чине Групацију Одбрамбене индустрије Србије. 

Током данашње седнице Савета разматрани су актуелни резултати пословања фабрика из Групације Одбрамбене индустрије Србије између две седнице и сумирани су резултати вишегодишњег рада на подизању производних и технолошких способности у циљу опремање Војске Србије најсавременијим наоружањем из домаће производње.

Осим резултата текућег пословања, презентовани су и пројекти који треба да се реализују у оквиру новог инвестиционог циклуса финансираног из средстава Републике Србије у износу од 100 милиона евра, као и степен реализације обавеза утврђених директивама председника Републике Србије.

Закључено је да су током ове године остварени рекордни резултати пословања фабрика у погледу новог уговарања, реализације уговора, као и остварене наплате. Сва очекивања указују да ће овакав тренд бити настављен и у наредном периоду, јер је већ обезбеђена упосленост већине капацитета за следеће две године.

Нови инвестициони циклус у износу од 100 милиона евра наставак је раније започетог процеса у коме је држава претходно уложила средства из буџета у износу од 49,5 милиона евра, а саме фабрике и ЈП Југоимпорт СДПР из сопствених средстава у износу од 375,5 милиона евра, чиме ће укупна инвестициона улагања у ревитализацију одбрамбених технологија, у протеклој деценији премашити 525 милиона евра. Реализацијом новог инвестиционог циклуса предвиђа се повећање производних способности фабрика за око 60 одсто, и то тежишно оних капацитета ангажованих за производњу за потребе одбране Републике Србије.  

Да би се реализовали усвојени планови опремања Војске Србије до 2026. године и с тим у вези донете директиве председника из 2022. године Министарство одбране и Групација Одбрамбене индустрије Србије интензивирали су развој, уговарање и производњу савремених средстава наоружања и војне опреме. Резултат тих мера је увођење у наоружање Војске Србије бројних нових система наоружања (43  прототипова и нултих серија само током ове године, а очекује се још 10 до краја године) као и њено опремање са више стотина комада сложених борбених система и више хиљада комада  стрељачког наоружања, оптоелектронских уређаја, велике количине савремене муниције и друге опреме које су претходно развили Војнотехнички институт и фабрике одбрамбене индустрије. 

Учесници седнице су били јединственог става да се усвојена стратешка опредељења успешно реализују и да ће уз континуитет прилива буџетских средстава и уз додатне напоре фабрика чланица Групације бити остварени постављени циљеви опремања Војске Србије до 2026. године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА