Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.11.2023.

Odlični rezultati Odbrambene industrije Srbije



Peta sednica Saveta za odbrambenu industriju održana je danas u Beogradu. Sednicom je predsedavao državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, ujedno predsednik Saveta. 

Na sednici su učestvovali i pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, potpredsednici Saveta iz Ministarstva odbrane Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine i Ministarstva finansija, članovi Saveta koji su i predsednici Nadzornih odbora u fabrikama, predstavnici Javnog preduzeća "Jugoimport-SDPR&39;, kao i direktori 17 fabrika koje čine Grupaciju Odbrambene industrije Srbije. 

Tokom današnje sednice Saveta razmatrani su aktuelni rezultati poslovanja fabrika iz Grupacije Odbrambene industrije Srbije između dve sednice i sumirani su rezultati višegodišnjeg rada na podizanju proizvodnih i tehnoloških sposobnosti u cilju opremanje Vojske Srbije najsavremenijim naoružanjem iz domaće proizvodnje.

Osim rezultata tekućeg poslovanja, prezentovani su i projekti koji treba da se realizuju u okviru novog investicionog ciklusa finansiranog iz sredstava Republike Srbije u iznosu od 100 miliona evra, kao i stepen realizacije obaveza utvrđenih direktivama predsednika Republike Srbije.

Zaključeno je da su tokom ove godine ostvareni rekordni rezultati poslovanja fabrika u pogledu novog ugovaranja, realizacije ugovora, kao i ostvarene naplate. Sva očekivanja ukazuju da će ovakav trend biti nastavljen i u narednom periodu, jer je već obezbeđena uposlenost većine kapaciteta za sledeće dve godine.

Novi investicioni ciklus u iznosu od 100 miliona evra nastavak je ranije započetog procesa u kome je država prethodno uložila sredstva iz budžeta u iznosu od 49,5 miliona evra, a same fabrike i JP Jugoimport SDPR iz sopstvenih sredstava u iznosu od 375,5 miliona evra, čime će ukupna investiciona ulaganja u revitalizaciju odbrambenih tehnologija, u protekloj deceniji premašiti 525 miliona evra. Realizacijom novog investicionog ciklusa predviđa se povećanje proizvodnih sposobnosti fabrika za oko 60 odsto, i to težišno onih kapaciteta angažovanih za proizvodnju za potrebe odbrane Republike Srbije.  

Da bi se realizovali usvojeni planovi opremanja Vojske Srbije do 2026. godine i s tim u vezi donete direktive predsednika iz 2022. godine Ministarstvo odbrane i Grupacija Odbrambene industrije Srbije intenzivirali su razvoj, ugovaranje i proizvodnju savremenih sredstava naoružanja i vojne opreme. Rezultat tih mera je uvođenje u naoružanje Vojske Srbije brojnih novih sistema naoružanja (43  prototipova i nultih serija samo tokom ove godine, a očekuje se još 10 do kraja godine) kao i njeno opremanje sa više stotina komada složenih borbenih sistema i više hiljada komada  streljačkog naoružanja, optoelektronskih uređaja, velike količine savremene municije i druge opreme koje su prethodno razvili Vojnotehnički institut i fabrike odbrambene industrije. 

Učesnici sednice su bili jedinstvenog stava da se usvojena strateška opredeljenja uspešno realizuju i da će uz kontinuitet priliva budžetskih sredstava i uz dodatne napore fabrika članica Grupacije biti ostvareni postavljeni ciljevi opremanja Vojske Srbije do 2026. godine.
photoFOTOGALERIJA